2019. június 4. 14:33

Ahogy megírtuk: nullszaldós lehet a jövő évi költségvetés.

A 2020-as költségvetés elsősorban a családok, gyermeket vállalók támogatását szolgálja - mondta a törvényjavaslat parlamenti benyújtása alkalmából Varga Mihály pénzügyminiszter. Bejelentése szerint a gazdaság 4 százalékkal bővülhet jövőre, a hiányt 1 százalékosra tervezik - ezek a paraméterek megegyeznek azzal, amelyeket elsőként portálunk ismertetett a múlt héten. Mindez azt jelenti, hogy a tartalékokat is figyelembe véve nullszaldós lehet a költségvetés.

Varga Mihály szerint az államadósság 66 százalékra csökkenhet 2020 végére, az infláció pedig 2,8 százalékos lesz. Vagyis a nyugdíjakat is ennyivel emelik a törvény szerint. Hozzátette, hogy a büdzsé tartalmazza a nyugdíjprémium összegét is.

A részleteket ismertetve elmondta, hogy a családok támogatására 224 milliárd forintal többet fordítanak, mint idén. A gazdasági akcióterv - közte például a szochó csökkentése - mintegy
500 milliárd forintot hagy a vállalkozásoknál. A miniszter megemlítette, hogy mekkora nagyságrendben - ágazatonként több százmilliárd forinttal - bővülnek jövőre az egészségügy, oktatás és más közösségi szolgáltatások forrásai.

Mfor-vélemény
Az adók csökkentése mellett a források bővülésének fedezetét a gazdasági növekedés teremti meg.