2019. május 28. 15:35

Készül a jövő évi büdzsé, először lehet nullszaldós az egyenleg.

Kifejezetten konzervatív lesz a jövő évi költségvetés - jellemezte a jövő héten parlament elé kerülő javaslatot egy, a költségvetési tervezésre rálátó forrásunk. Elmondása szerint a tartalékok figyelembe vételével nullszaldó közeli lesz a 2020-as büdzsé egyenlege, vagyis a kiadásokat lényegében fedezni fogják a bevételek, nem lesz szükség az adósság érdemi növelésére a közkiadások fedezetére.

A parlament hamarosan tárgyalja az előterjesztést A parlament hamarosan tárgyalja az előterjesztést

Informátorunk szerint a kormány 4 százalék körüli növekedéssel tervez a jövő évre és ezt megalapozottnak lehet tekinteni, mivel a folyamatban lévő beruházások hozzájárulnak a magas GDP eléréséhez. A költségvetés hiánya 1 százalék körül alakulhat, ami nulla közelébe csökken, ha figyelembe vesszük a képzett tartalékokat - emelte ki nyilatkozónk.

Jó hírnek tekinti, hogy a kormány nem készül lényeges változásra az adópolitikában, mert ez kiszámíthatóvá, könnyebben tervezhetővé teszi az üzleti környezetet. Az adóbevételek egyébként a vártnál nagyobb mértékben emelkednek, elsősorban a gazdaságfehérítést szolgáló intézkedéseknek - EKÁER, online pénztárgépek - köszönhetően. Annyira jól sültek el ezek az intézkedések, hogy informátorunk szerint a legfrissebb adatok azt mutatják, az adóeltitkolás aránya 23-25 százalékról 13-15 százalékra csökkent az elmúlt időszakban.

Forrás tehát bőven rendelkezésre áll, amire szükség is lesz, például a családvédelmi akcióterv bevezetése miatt. Ennek azonban jövőre még nem lesz jelentős hatása a költségvetési kiadásokra nyilatkozónk szerint, aki lassabb felfutásra számít, szerinte inkább a 2021-es büdzsét terhelik majd jobban ezek a kiadások.

Mint ismeretes, a hét pontból álló akcióterv 5 pontja - köztük a babaváró hitel - már idén júliusban hatályba lép, további két pont - így a legalább négy gyermeket nevelő anyák szja-mentessége - pedig januártól.

A konvergencia programban egyébként ettől eltérő lefutással számolnak, ott 2020-ra tervezték be a legnagyobb - a GDP-hez mérten 1,06 százalékos - költségvetési hatást a családvédelmi akciótervnél. Szintén a konvergencia program szerint jövőre -1,5 százalékos lesz a kormányzati szektor egyenlege, ami csak 2023-ra javulna fokozatosan nullszaldóra.