2018. május 24. 12:07

Gulyás Gergely szerint nincs napirenden a jövedelemadó mérséklése.

Az elmúlt napokban több miniszter is nyilatkozott arról, hogy a következő évben folytatódnak az adócsökkentések. Tegnap reggel Varga Mihály pénzügyminiszter, ma pedig Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter ígérte be az adócsökkentést.

Gulyás Gergely szerint még várni kell a kisebb szja-ra Gulyás Gergely szerint még várni kell a kisebb szja-ra

Gulyás a kormányinfón azt is elmondta, hogy a szociális hozzájárulási adó 2 százalékponttal mérséklődik, s tovább emelik a családi adókedvezményt. Ezek azonban már ismert intézkedések, korábbi megállapodások, kormánydöntések tartalmazzák az ütemezésüket.

Megkérdeztük a minisztert, hogy be tud-e számolni olyan javaslatról, amiről még nem született döntés. Például csökken-e jövőre az szja 15 százalékos kulcsa. A kormányzati szándékok szerint belátható időn belül 10 százalék alá kerülhet a kulcs, nem alaptalan tehát a felvetés, hogy ehhez már 2019-ben el kell indítani az első lépést.

Gulyás válaszából viszont kiderült, hogy jövőre még nem lesz kisebb az szja. Nincs napirenden ilyen előterjesztés a miniszter tájékoztatása szerint. Vagyis marad a 15 százalékos teher, holott szakértők szerint a nettó keresetek és ezen keresztül a fogyasztás ezzel az intézkedéssel pöröghetne fel a leginkább, hogy biztosabban teljesíthető legyen a 4 százalék feletti gazdasági növekedés, amivel a kormány számol.