2020. május 14. 12:06

A járványügyi adatok alakulása alapján lát erre lehetőséget Gulyás Gergely miniszter

Június vége felé a kormány vissza tudja adni a rendkívüli veszélyhelyzeti felhatalmazást - osztotta meg véleményét a miniszter a mai Kormányinfón egy újságírói kérdésre. Ez azt jelentené, hogy a parlament tavaszi ülésszaka még a rendeleti kormányzás jegyében telik, de az őszi ülésszakon már teljes értékkel tudna működni a parlament.

A miniszter megfogalmazása szerint ha a járványhelyzet nem változik akkor kerülhet sor erre. Vagyis arra nem következtethetünk a bejelentésből, hogy a járvány nehezén már túl lennénk addigra, és a korlátozások teljes mértékben feloldhatóak lennének. Valamit mégis jelez, hogy a kormány egy tagja szerint nyárra szükségtelenné válhat a felhatalmazás, vélhetően nem lenne elég, ha nem romlana a járványhelyzet, annak javulnia kellene.

A kormány hamarosan visszaadja a döntési jogköröket a Parlamentnek (Fotó: MTI/Máthé Zoltán) A kormány hamarosan visszaadja a döntési jogköröket a Parlamentnek (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Természetesen a tájkoztatón szóba került a különleges gazdasági övezetekre vonatkozó friss törvényjavaslat (melyről részletesen ebben a cikkben írtunk). Gulyás Gergely nem osztja a sajtóban megjelent kritikákat, szerinte sok a tévedés ebben a kérdésben. Úgy látja, a megyei önkormányatokhoz jogot telepítő javaslat régi igazságtalanságot orvosol, mert a jövőben a kisebb településeken végrehajtandó nagyobb (az előterjesztés az 5 milliárd forintot neghaladó projekteket érinti ) beruházásoknál nem csak a gyár helye szerinti önkormányzat részesedhet a helyiadó-bevételből, hanem a környezők is. Pontosította, hogy a javaslat nem vonatkozik a fővárosra, valamint a megyei jogú városokra, csak a kisebb településekre.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.