<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Meghallgatták Karácsony Gergelyt a zuglói parkolás ügyében. Karácsony a főváros sikerének tekinti azt, hogy tudomása szerint jelenleg nincs olyan fővárosi kerület, ahol a parkolás üzemeltetését külső cég végezné.

Szerdán először hallgatta meg Karácsony Gergelyt a fővárosi közgyűlés bizottsága a zuglói parkolás ügyében. Karácsony, akit korábbi zuglói polgármesteri minőségében hívtak meg az ülésre, hangsúlyozta, hogy, bár indokolt lett volna, Zuglóban 2016 előtt nem volt fizetős parkolás. A 2016-ban megkötött szerződések közül pedig

bár az automaták beszerzése is „felvetett bizonyos kérdéseket” mégsem az, hanem a parkolás üzemeltetése volt, ami „kevésbé volt összhangban a közérdekkel”.

Ehhez azt is hozzátette, hogy neki személy szerint a legnagyobb vitái a zuglói képviselőtestülettel az utóbbi „lényegesen problémásabb” szerződésről szóltak – számolt be az eseményről a telex.hu.

Karácsony Gergely. Forrás: FacebookKarácsony Gergely. Forrás: Facebook

Az automatabeszerzésre visszaemlékezve a jelenlegi főpolgármester arról beszélt, hogy az eredeti három pályázóból végül csak kettő tett ajánlatot, de a bírálóbizottság Karácsony számára meglepő módon az olcsóbb ajánlat kizárására tett javaslatot. Karácsony a kizárásról szóló szavazáson tartózkodott, de a képviselő-testület megszavazta azt. A főpolgármester azt állítja, hogy mivel nem értett egyet ezzel a döntéssel, vizsgálta azt, hogy milyen módon lehet „érvényt szerezni a piaci versenynek” – foglalta össze a telex.

Arra, hogy miért nem vétózott ekkor zuglói polgármesterként, Karácsony azt mondta: azért, mert lett volna jogorvoslati lehetőség, és úgy tűnt, hogy a kizárt ajánlattevő élni is fog ezzel a lehetőséggel, de az utolsó pillanatban mégsem tették meg ezt. Hangsúlyozta, hogy ha az olcsóbb ajánlatot tevő cég beadta volna a korábban összeállított, „rendkívül meggyőző” dokumentációt, akkor az előzetes vitarendezésről ő polgármesterként egy személyben dönthetett volna. Karácsony értelmezése szerint, ha beadták volna a dokumentációt, akkor ő megváltoztathatta volna a képviselőtestület korábbi, rossz döntését, amely kizárta az olcsóbb ajánlatot.

Zugló egykori polgármestere szerint az igazi problémát azonban nem az automatabeszerzés, hanem a parkolásüzemeltetés jelentette az ő idejében.

Karácsony azt állítja, „voltak vitái” arról, hogy az önkormányzat vagy egy külső cég végezze az üzemeltetést, de végül az a kompromisszum született, hogy egy „viszonylag rövid időre”, 2 plusz 2 évre írnak ki közbeszerzést erre a feladatra. Miután az első két év alatt egyértelművé vált, hogy az önkormányzat sokkal olcsóbban tudná működtetni a parkolást, kialakult egy politikai vita, végül több határozatképtelen ülés után, „sokat vajúdva” született meg 2019 májusában az a döntés, hogy az önkormányzat visszaveszi a parkolásüzemeltetési feladatokat.

Karácsony a főváros sikerének tekinti azt, hogy tudomása szerint jelenleg nincs olyan fővárosi kerület, ahol a parkolás üzemeltetését külső cég végezné.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.