3p

Meghallgatták Karácsony Gergelyt a zuglói parkolás ügyében. Karácsony a főváros sikerének tekinti azt, hogy tudomása szerint jelenleg nincs olyan fővárosi kerület, ahol a parkolás üzemeltetését külső cég végezné.

Szerdán először hallgatta meg Karácsony Gergelyt a fővárosi közgyűlés bizottsága a zuglói parkolás ügyében. Karácsony, akit korábbi zuglói polgármesteri minőségében hívtak meg az ülésre, hangsúlyozta, hogy, bár indokolt lett volna, Zuglóban 2016 előtt nem volt fizetős parkolás. A 2016-ban megkötött szerződések közül pedig

bár az automaták beszerzése is „felvetett bizonyos kérdéseket” mégsem az, hanem a parkolás üzemeltetése volt, ami „kevésbé volt összhangban a közérdekkel”.

Ehhez azt is hozzátette, hogy neki személy szerint a legnagyobb vitái a zuglói képviselőtestülettel az utóbbi „lényegesen problémásabb” szerződésről szóltak – számolt be az eseményről a telex.hu.

Karácsony Gergely. Forrás: Facebook
Karácsony Gergely. Forrás: Facebook

Az automatabeszerzésre visszaemlékezve a jelenlegi főpolgármester arról beszélt, hogy az eredeti három pályázóból végül csak kettő tett ajánlatot, de a bírálóbizottság Karácsony számára meglepő módon az olcsóbb ajánlat kizárására tett javaslatot. Karácsony a kizárásról szóló szavazáson tartózkodott, de a képviselő-testület megszavazta azt. A főpolgármester azt állítja, hogy mivel nem értett egyet ezzel a döntéssel, vizsgálta azt, hogy milyen módon lehet „érvényt szerezni a piaci versenynek” – foglalta össze a telex.

Arra, hogy miért nem vétózott ekkor zuglói polgármesterként, Karácsony azt mondta: azért, mert lett volna jogorvoslati lehetőség, és úgy tűnt, hogy a kizárt ajánlattevő élni is fog ezzel a lehetőséggel, de az utolsó pillanatban mégsem tették meg ezt. Hangsúlyozta, hogy ha az olcsóbb ajánlatot tevő cég beadta volna a korábban összeállított, „rendkívül meggyőző” dokumentációt, akkor az előzetes vitarendezésről ő polgármesterként egy személyben dönthetett volna. Karácsony értelmezése szerint, ha beadták volna a dokumentációt, akkor ő megváltoztathatta volna a képviselőtestület korábbi, rossz döntését, amely kizárta az olcsóbb ajánlatot.

Zugló egykori polgármestere szerint az igazi problémát azonban nem az automatabeszerzés, hanem a parkolásüzemeltetés jelentette az ő idejében.

Karácsony azt állítja, „voltak vitái” arról, hogy az önkormányzat vagy egy külső cég végezze az üzemeltetést, de végül az a kompromisszum született, hogy egy „viszonylag rövid időre”, 2 plusz 2 évre írnak ki közbeszerzést erre a feladatra. Miután az első két év alatt egyértelművé vált, hogy az önkormányzat sokkal olcsóbban tudná működtetni a parkolást, kialakult egy politikai vita, végül több határozatképtelen ülés után, „sokat vajúdva” született meg 2019 májusában az a döntés, hogy az önkormányzat visszaveszi a parkolásüzemeltetési feladatokat.

Karácsony a főváros sikerének tekinti azt, hogy tudomása szerint jelenleg nincs olyan fővárosi kerület, ahol a parkolás üzemeltetését külső cég végezné.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!