4p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A főváros likviditási nehézségeinek orvoslása érdekében jelentett be szerda délelőtt intézkedéscsomagot Karácsony Gergely főpolgármester. A városvezető kifizetések átütemezése mellett éven belüli hitelfelvételt, kormányzati tartozások behajtását is bejelentette. A túlzottnak vélt szolidaritási adó csökkentése céljából pedig közigazgatási pert indítanak.

Részleteket árult Karácsony Gergely főpolgármester arról a likviditási intézkedéscsomagról, amelynek kidolgozását megkezdték. A múlt héten Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes már jelezte, nagy a gond a főváros pénzügyei körül.

„A főváros felfüggeszti a kormány finanszírozását az elkövetkező hónapokban”

– közölte a főpolgármester az intézkedéscsomag célját ismertetve. Kijelentette, veszélybe került a közszolgáltatások biztosítása, a csomag kidolgozása során viszont két dolgot nem hagyhattak figyelmen kívül:

 • a városi közszolgáltatások nem sérülhetnek;
 • a fővárosi 27 ezer dolgozó fizetése nem kerülhet veszélybe.

Karácsony emlékeztetett, két súlyos válságot kezeltek: a Covid alatt létrehozták a Budapesti Közműveket, az energiaválság alatt pedig ennek révén 29 milliárd forintot spóroltak az energiaszámlákon.

Hozzátette, emellett egy belpolitikai válság is sújtja a fővárost: a kormány elkötelezte magát egy Budapest-ellenes politika mellett. Ennek alátámasztására emlékeztetett, Tarlós István főpolgármestersége alatt 5 milliárd, most pedig 58 milliárd forint szolidaritási adó kellene fizetni, illetve az előző városvezetés idején pozitív volt a kormány és a főváros által fizetett összegek egyenlege, míg most ez mínusz 25 milliárd.

A konkrét intézkedések az alábbiak lesznek:

 • a fővárosi cégek működése kapcsán 15 milliárd kiadást az év végére ütemeznek át;
 • a Budapesti Közlekedési Központ 24 milliárd forint értékű éven belüli hitelt vesz fel a jelenlegi, magas (ennek mértékét Karácsony nem konkretizálta - a szerk.) kamat mellett, ezt szeptemberben tudják visszafizetni;
 • az energiamegtakarítási programot fenntartják.

A csomag többi eleme azonban nem rajtuk, hanem a kormányzaton múlik – közölte Karácsony, ez szavai szerint azt jelenti, hogy

„bevasalják a kormányon a jogszabály szerint járó kintlévőségeket”.

Konkrétan:

 • rezsitámogatást kérnek a fővárosnak, ennek érdekében a főpolgármester már korábban is tárgyalt az illetékesekkel;
 • a Lánchíd felújítására szánt 6 milliárd forintos kormányzati támogatásról korábban döntött a kabinet, ezt az összeget kérik;
 • az uniós támogatással megvalósult trolibuszbeszerzések 11 milliárd forintját a főváros előfinanszírozta, ennek kifizetését is kérik a kormánytól;
 • hosszú lejáratú fejlesztési hitel felvételét is szeretnék elérni, ez szintén a kormány jóváhagyásán múlik;
 • a NAV-nál az adó- és járulékbefizetések felfüggesztését, átütemezését kezdeményezik;
 • bíróságon, közigazgatási perrel támadják meg a szolidaritási adó – Karácsony szavaival: Budapest-adó – összegét: úgy vélik, a kormány 25 milliárd forint adóbevételt alaptörvény-ellenesen akar elvonni.

A Lánchíd felújításának támogatására elkülönített kormányzati 6 milliárdot is elkérik. Fotó: Facebook / Karácsony Gergely
A Lánchíd felújításának támogatására elkülönített kormányzati 6 milliárdot is elkérik. Fotó: Facebook / Karácsony Gergely

Újságírói kérdésre Karácsony közölte: az átütemezésekkel az iparűzési adó szeptemberi befizetéséig hátralevő időszakot szeretnék átvészelni.

Karácsony Gergely összegzésként megjegyezte,

a Budapest-ellenes kormányzat ellen Budapest-párti koalíciót kívánnak létrehozni,

ehhez várják a fővárosi polgárokat, pártállásra tekintet nélkül. „Ez a város a költségvetés 10 forintjából 4-et termel meg” – közölte, végül hozzáfűzte, a budapestiek többet kívánnak adni az országnak, ennek érdekében most kevesebbet szeretnének befizetni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!