2p

Karikó Katalin és három munkatársa lettek a Time magazin idei Év hősei.

Négy címlappal zárja 2021-et a Time magazin. Egyiken az Év embere Elon Musk néz szigorúan, míg az év hősei címlapot Karikó Katalin és az mRNS-vakcinák és a koronavírussal kapcsolatos kutatómunkában részt vevő kollégái, Kizzmekia Corbett, Barney Graham és Drew Weissman kapták.  

Ők négyen az Év hősei a Time magazinban. Fotó: twitter
Ők négyen az Év hősei a Time magazinban. Fotó: twitter

„Amikor egy vírus előbújik kedvelt árnyékából – a testek sötét barlangjaiból, ahol utat keres a terjedéshez és gyarapodáshoz –, csak akkor szembesül a legfélelmetesebb ellenségével: a rá csendben váró tudósokkal” – írja a Time magazin Az év hőseit, köztük Karikó Katalint méltató cikkében. 

A Time a döntést nem csak a vakcina kifejlesztéséért ítélte Karikónak és kollégáinak a címet, hanem azért is, mert e teljesítmény közben „az ambícióikat a közjóra fordították, kommunikáltak egymással és a tényekben bíztak.”

Corbett, Graham, Karikó és Weissman rendkívüli jelentőségű áttörést értek el, és bevezettek egy innovatív és rendkívül hatékony, mRNS-en alapuló vakcinaplatformot, amely a világjárványon túl is hatással lesz egészségünkre és jólétünkre.

A lap mindegyikükről külön is ír, Karikó Katalinról többek között például azt, hogy ő már diákként meggyőződött arról, hogy a megfelelő módon módosított mRNS segítségével a szervezetet saját gyógyszergyártó gyárává lehet alakítani, és testre szabott, precíziós vegyületeket lehet előállítani minden olyan betegség kezelésére, amelyet egy bizonyos fehérje hiánya okoz, ami lehet enzim vagy hormon.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!