<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi a béke ára Ukrajnában és ki fizeti meg? Lesz-e hitel Magyarországon?

Találkozzon személyesen neves külpolitikai szakértőkkel és bankvezérekkel!

Klasszis Klub Live - először élőben, személyesen, Budapesten!
Vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. március 23.

Jelentkezzen most!

Az egyéni vállalkozókat és a bt-ket is számolva, eddig mintegy 50 ezer vállalkozás szüntethette meg működését a kata-szigorítás miatt, és esélyes, hogy jövő év elejéig még legalább 20-30 ezer vállalkozás szűnik meg a szokásos számok felett.

A cégjogi környezet változása sokszor erősen befolyásolja a hazai cégalapítási és megszűnési adatokat, de ritkán látni olyan erőteljes változást, mint amit a 2022. szeptember 1-jén érvénybe lépett új kata-szabályozás eredményezett – olvasható az Opten legfrissebb elemzésében.

Brutál mértékben nőtt a megszüntetett vállalkozások száma. Fotó: Depositphotos
Brutál mértékben nőtt a megszüntetett vállalkozások száma. Fotó: Depositphotos

Bár a gazdasági környezet sem javult ebben a két hónapban, de jelentősen nem is romlottak a kilátások júliushoz képest, így elmondható, hogy augusztusban és szeptemberben a céginformációs statisztikákra ható legfontosabb általános tényező a kata szabályozásának szigorítása volt – szögezi le a dokumentum.

Normál időszakban havonta 3-4 ezer egyéni vállalkozás szokott megszűnni, augusztusban és szeptemberben viszont a szám együttesen 47 ezer volt. Ez azt jelenti, hogy csak az egyéni vállalkozások körében 40 ezerrel több vállalkozás szűnt meg. Ez az egyéni vállalkozói bázis 6,6 százalékát jelenti. 

A másik erősen érintett vállalkozói kör a betéti társaságoké, amelyek között szintén sok a katás – mutat rá az elemzés. A társas vállalkozásoknál hosszabb a megszüntetéshez vezető út, ebben a szegmensben az induló végelszámolások száma az, ami igen árulkodó – emlékeztetnek a szakértők.

Augusztusban és szeptemberben együttesen 14 400 társas vállalkozás esetében indult végelszámolás, ebből 12 900 végelszámolás betéti társaságnál. Normál időszakban a havi szám 700, azaz a jelek szerint a bt-k körében eddig akár 10-11 ezer vállalkozás megszűnése is a kata-szabályozás szigorításához köthető. 

Vélhetően a következő hónapokban még továbbra is magas megszűnési számokkal fogunk találkozni, különösen a naptári évforduló környékén – prognosztizálja az Opten. Összességében – az egyéni vállalkozókat és a bt-ket is számolva – eddig mintegy 50 ezer vállalkozás szüntethette meg működését a kata szigorítása miatt,

és esélyes, hogy év jövő év elejéig még legalább 20-30 ezer szűnik meg a szokásos számok felett.

Ráadásul még nem tartalmazza azokat a vállalkozásokat, amelyeknek nem jön be a számításuk vagy egyszerűen csak kivárnak. A következő időszakban még vélhetően lesznek olyanok, akik ugyan maradtak katások, de mégis kapnak céges megrendelést, így váltaniuk kell. Vagy egy munka elhozza a szüneteltetés végét, és realizálják, hogy mégsem éri meg számukra a megnövekedett közterhek és adminisztráció mellett fenntartani a vállalkozást.   

A tömegével megszűnő vállalkozások hatással vannak a költségvetés számainak alakulására is – mutat rá az RSM Hungary adószakértője. A megszűnő katás vállalkozások egyfelől bevétel-kiesést jelentenek. Ugyanakkor a tevékenységüket magasabb adóteher mellett is folytatók esetében a költségvetés többletbevétellel számolhat, elsősorban a bér jellegű jövedelmek adóján és járulékán keresztül.