3p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az egyéni vállalkozókat és a bt-ket is számolva, eddig mintegy 50 ezer vállalkozás szüntethette meg működését a kata-szigorítás miatt, és esélyes, hogy jövő év elejéig még legalább 20-30 ezer vállalkozás szűnik meg a szokásos számok felett.

A cégjogi környezet változása sokszor erősen befolyásolja a hazai cégalapítási és megszűnési adatokat, de ritkán látni olyan erőteljes változást, mint amit a 2022. szeptember 1-jén érvénybe lépett új kata-szabályozás eredményezett – olvasható az Opten legfrissebb elemzésében.

Brutál mértékben nőtt a megszüntetett vállalkozások száma. Fotó: Depositphotos
Brutál mértékben nőtt a megszüntetett vállalkozások száma. Fotó: Depositphotos

Bár a gazdasági környezet sem javult ebben a két hónapban, de jelentősen nem is romlottak a kilátások júliushoz képest, így elmondható, hogy augusztusban és szeptemberben a céginformációs statisztikákra ható legfontosabb általános tényező a kata szabályozásának szigorítása volt – szögezi le a dokumentum.

Normál időszakban havonta 3-4 ezer egyéni vállalkozás szokott megszűnni, augusztusban és szeptemberben viszont a szám együttesen 47 ezer volt. Ez azt jelenti, hogy csak az egyéni vállalkozások körében 40 ezerrel több vállalkozás szűnt meg. Ez az egyéni vállalkozói bázis 6,6 százalékát jelenti. 

A másik erősen érintett vállalkozói kör a betéti társaságoké, amelyek között szintén sok a katás – mutat rá az elemzés. A társas vállalkozásoknál hosszabb a megszüntetéshez vezető út, ebben a szegmensben az induló végelszámolások száma az, ami igen árulkodó – emlékeztetnek a szakértők.

Augusztusban és szeptemberben együttesen 14 400 társas vállalkozás esetében indult végelszámolás, ebből 12 900 végelszámolás betéti társaságnál. Normál időszakban a havi szám 700, azaz a jelek szerint a bt-k körében eddig akár 10-11 ezer vállalkozás megszűnése is a kata-szabályozás szigorításához köthető. 

Vélhetően a következő hónapokban még továbbra is magas megszűnési számokkal fogunk találkozni, különösen a naptári évforduló környékén – prognosztizálja az Opten. Összességében – az egyéni vállalkozókat és a bt-ket is számolva – eddig mintegy 50 ezer vállalkozás szüntethette meg működését a kata szigorítása miatt,

és esélyes, hogy év jövő év elejéig még legalább 20-30 ezer szűnik meg a szokásos számok felett.

Ráadásul még nem tartalmazza azokat a vállalkozásokat, amelyeknek nem jön be a számításuk vagy egyszerűen csak kivárnak. A következő időszakban még vélhetően lesznek olyanok, akik ugyan maradtak katások, de mégis kapnak céges megrendelést, így váltaniuk kell. Vagy egy munka elhozza a szüneteltetés végét, és realizálják, hogy mégsem éri meg számukra a megnövekedett közterhek és adminisztráció mellett fenntartani a vállalkozást.   

A tömegével megszűnő vállalkozások hatással vannak a költségvetés számainak alakulására is – mutat rá az RSM Hungary adószakértője. A megszűnő katás vállalkozások egyfelől bevétel-kiesést jelentenek. Ugyanakkor a tevékenységüket magasabb adóteher mellett is folytatók esetében a költségvetés többletbevétellel számolhat, elsősorban a bér jellegű jövedelmek adóján és járulékán keresztül.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!