<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Fagy, aszály, özönvíz - mindenből kijutott a hazai zöldség és gyümölcstermesztőknek. Akár 50-80 százalékkal kevesebb lehet a termés, nagy lesz a drágulás.

Nem volt kegyes az idei időjárás a hazai gyümölcs- és zöldségtermesztőkhöz: jelentős fagykárok tizedelték a termést márciusban és áprilisban, de van, ahol májusban is. Majd jött az aszály, utána pedig a sok eső: utóbbi pedig azért jelent gondot, mert bár egyes terményeket így kevesebbet kell locsolni, azonban a nedves időjárás jobban kedvez a megbetegedéseknek is.

Így lesznek olyan termények, amelyeknek a fele, vagy akár ötödannyi lesz csak idén - mondta Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke a napi.hu-nak. Ledó Ferenc elmondta azt is, hogy leginkább a fagykár miatt (ami Európában Magyarországot érintette a leginkább) a terméshozam csupán 20-25 százaléka várható idén a kajszibaracknál. Ezen felül az őszibarack 35-40, a cseresznye 30, a meggy és az alma 50 százaléka terem majd meg a szokásosnak.

Ez persze az árakon is meg fog látszani: a boltokban leginkább a feldolgozott zöldségfélek árai emelkednek majd, több gyümölcs árát pedig az importtermékek is befolyásolják majd. Talán az egyetlen jó hír, hogy a friss, étkezési paradicsom és az uborka termesztése 80-90 fóliákban történik, amire nincs hatással az időjárás.

A zöldségeknél nagy baj nem lehet, mivel ezek nagyobb része üvegházakból, fóliasátrakból származik, ami biztosítja, hogy kiegyenlített a termés. Szabadföldön paradicsomot, konzervuborkát elsődlegesen a feldolgozó ipar részére termesztenek Magyarországon, ahol viszont a már felsorolt időjárási körülmények gondokat is okoztak, a feldolgozók (konzerv- és mélyhűtőipar) jut kevesebb áruhoz, vagy csak nagyon magas áron, amit majd bizonyosan a vásárlókra is áthárítanak.

Nagy tömegben magyar görögdinnye majd július elejétől várható a piacokon. Hogy milyen lesz az idei görögdinnyeszezon a termelők és fogyasztók szempontjából, azt a következő 4-8 hét időjárása nagymértékben befolyásolja - fogalmazott el a szakértő. A nagyon korai kiültetéseknek nem tett jót a fagyos április, mert ez még a takarás és a fólia alatt is elérte a növényeket, valamint a május hideg sem segítette a terméskötődést. Pontosabb képet a következő napok adnak a dinnyetermésről: a fóliák és a szabadföldi dupla takarás alól az első szedések június 20. körül várhatók, akkor látszik majd, milyen állapotban vannak a gyümölcsök.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 253 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 355 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 643 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.