2p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Egy év alatt 44 százalékkal drágultak az élelmiszerek. 

Nem akar megállni az élelmiszerárak emelkedése, laptársunk, a Privátbankár.hu szokásos havi, 15 éve végzett Árkosár-felmérése szerint ismét csúcsot döntött a családi nagybevásárlás. 

Drága mulatság megtölteni a bevásárlókocsit. Forrás: Depositphotos
Drága mulatság megtölteni a bevásárlókocsit. Forrás: Depositphotos

A december elején végzett felmérés arra jutott, hogy 44 százalékkal kerül többe a családi nagybevásárlás, mint egyetlen évvel ezelőtt. Forintosítva ez azt jelenti, hogy egy átlagos család 10 769 forinttal fizet többet pontosan ugyanazért a nagybevásárlásért, mint egy évvel ezelőtt.

Az előző hónaphoz képest 2,8 százalékkal emelkedett az Árkosár ellenértéke, egyetlen hónap alatt majdnem 1000 forintos a drágulás. A 30 féle élelmiszerért átlagosan 35 251 forintot kellett a kasszánál hagyniuk kollégáinknak 2022 decemberében.

A vizsgált áruházakban (Auchan, Tesco és Interspar egy-egy egysége) a számla végösszege 33 637 és 36 761 forint között szóródott; a legkisebb éves áremelés is közelíti a 40 százalékot a teljes kosarat illetően, a legnagyobb pedig már meghaladja az 50 százalékot is.

A legnagyobb áremelkedést az árstopon kívüli UHT-tejnél mérték. Ezen kívül a tejföl és a kenyér ára is több mint duplájára emelkedett egy év alatt (117 illetve 108 százalék). A rizs 94,5 százalékkal drágább, mint egy éve, a sajt és az alma közel 80 százalékkal. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!