3p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Az a hír járja, hogy a polgári titkosszolgálatok új irányítást kapnak, így az Alkotmányvédelmi Hivatal elkerülhet Pintér Sándortól, az Információs Hivatal pedig Szijjártó Pétertől.

Könnyen lehet, hogy a Miniszterelnökség fennhatósága alá kerülnének a titkosszolgálatoknak, mi több, még Rogán Antal neve is felmerült.

Hónapok óta hallani arról kormányzati körökben, hogy feszültség van Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető - a kormányzati kommunikációért miniszteri rangban felelős - Rogán Antal és Pintér Sándor belügyminiszter között. Vannak, akik a két miniszter közötti viaskodásnak tudják be, hogy a Schadl-ügyben hónapokon át hallgatta a belügy alá tartozó Nemzeti Védelmi Szolgálat a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar első emberét, rajta keresztül pedig Völner Pál igazságügyi államtitkárt - írja a hvg.hu.

Pintér-Rogán feszültségről szólnak a hírek. Fotó: MTI
Pintér-Rogán feszültségről szólnak a hírek. Fotó: MTI

A két miniszter között érzékelhető, felhőtlennek nem nevezhető viszony miatt már jóval a választások előtt, tavaly nyáron is keringtek pletykák arról, hogy a belügyet más valaki kapja meg egy esetleges ötödik Orbán-kormányban. Akkoriban még Lázár János neve is felmerült, mint Pintér lehetséges utódja. Ez mára egyre inkább valószínűtlen forgatókönyvnek tűnik, mert ugyan továbbra sem tudni, hogy ha Lázár valóban reaktiválódik, akkor pontosan milyen pozícióban, de sokan valószínűsítik, hogy valamilyen élelmiszeriparért-kiskereskedelemért felelős beosztásban. 

Azt viszont egyre több, egymástól független forrás is állítja, hogy két polgári titkosszolgálat, a hírszerzésért felelős Információs Hivatal és az elhárítási tevékenységet végző Alkotmányvédelmi Hivatal gazdát cserélhetnek. Jelenleg mindkét szervezetet más-más miniszter irányítja: az AH jelenleg a Pintér vezette belügy alá tartozik, az IH pedig a külügyet irányító Szijjártó Péter területe.

Úgy hírlik, hogy ha a jelenlegi irányítóktól elkerülnének, akkor a Miniszterelnökség alá tennék be ezeket a szerveket. Nem tudni, hogy milyen szervezeti struktúrában, de néhány forrásunk szerint akár Rogán Antal is szerepet kaphat a szolgálatok irányításában, ez viszont állítólag több, Pintérhez lojális belügyes szemét csípi, és állítólag a jelenlegi belügyminiszter sem lenne túl boldog egy ilyen szcenárió megvalósulása esetén.

Ha Rogán Antal valóban megkaparintaná a polgári szolgálatokat, akkor fennáll a veszélye, hogy ezekre a szervekre a korábbinál nagyobb politikai nyomás nehezedne és nagyjából a közmédia sorsára jutnának - vélik sokan azok közül, akik nem szívesen látnák a propagandaminisztert egy ilyen pozícióban.

Belügyes körökben azt beszélik, hogy Pintér Sándor már egy ideje nem nézi jó szemmel Rogán efféle ambícióit.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!