<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

A januári nagy ugrás után februárban minimális mértékben nőtt a kifizetetlen számlák összege.

A Magyar Államkincstár legfrissebb jelentése szerint 22,9 milliárd forint adósság gyűlt fel az egészségügyi intézményeknél idén az első két hónap alatt. Ebből januárra mintegy 21 milliárd forint datálódik, vagyis a jó hír az, hogy februárban nem nőtt érdemben a rendezetlen számlák összege.

Nincs recept az adósság felhalmozódásáraNincs recept az adósság felhalmozódására

Azonban ha figyelembe vesszük, hogy a kormány tavaly év végén több mint 50 milliárd forinttal konszolidálta az egészségügyi ellátókat, akkor már siralmas a kép. A rendszer láthatóan nem tud úgy működni, hogy a beszállítók időben a pénzükhöz jussanak.

Változás a tavalyi folyamatokhoz képest, hogy már nem a Honvédelmi Minisztérium kezelésébe tartozó MH Egészségügyi Központ vezeti az adósok listáját. Sőt, a kiemelt státuszú intézménynél két hónap alatt mindössze 15 millió forint elmaradt számla halmozódott fel.

A nagy gondok jelenleg a Péterfy Kórház-Rendelőintézet Országos Traumatológiai Intézetnél vannak. Itt 1,737 milliárd forint adósság gyűlt össze február végére, ezzel az intézmény lett a legnagyobb adós az államháztartás központi alrendszerébe tartozó költségvetési szervek között.

Nem mutat jól a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet 927 milliós elmaradása sem, de itt legalább csökkenteni tudták januárhoz képest az adósságot. A Honvédnál ellenben a januári 1,485 milliárdról nőtt február végére több mint 1,7 milliárdra az állomány.

Az Országos Mentőszolgálattal több cikkben is foglalkoztunk, most kedvező hírekről tudunk beszámolni: a január végi bő 1,2 milliárd forint után a tél végére 472 millió forintra sikerült apasztaniuk az adósságot.

Összességében, minden költségvetési területet és intézményt figyelembe véve az első két hónapban 36,8 milliárd forint adósság halmozódott fel. Ebből 30 nap alatti esedékességű számla 20 milliárd forint értékben várt kifizetésre, 30 és 60 nap közötti 7,2 milliárd forint, ennél régebbi pedig 9,5 milliárd forint értékben.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.