<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület közleményben fordult a kormányhoz.

A közleményben a szervezet úgy fogalmaz, hogy az alacsony nyugellátásban részesült idős emberek életkörülményeinek javítása érdekében méltányos intézkedésre van szükség.

A Nyugdíjas Parlament emlékeztet, hogy a KSH legfrissebb adatai alapján a bruttó hazai termék növekedése a 2022-es évben 4,6 százalékot mutatott, ami a nyugdíjprémium kiszámításának szempontjából azért fontos, mert a prémium mértékét egyrészt a GDP 3,5 százalékon felüli része által képzett szorzószám, másrészt a maximum 20 ezer forint közös szorzata adja.

A szervezet ezért az adatok ismeretében szükségesnek tartja, hogy korrekciót hajtsanak végre a 2022 novemberében kiszámított és folyósított nyugdíjprémiumon, ahol a 0,5 százalékos szorzószámot alkalmazták a - mai napra már tényszerűvé vált - kedvezőbb 1,1 százalék helyett. Kijelentették,

A törvényeknek megfelelően a 2022-as nyugdíjprémium mértéke a 10 ezer forintban meghatározott összeg helyett helyesen maximum 20 ezer forint, ez a juttatás illeti meg a nyugdíjasokat.

Az Országos Nyugdíjas Parlament ezért kezdeményezi, hogy a helytelenül, alacsonyabb összegben folyósított nyugdíjprémiumok miatt fennmaradó összeget, a 100 ezer forintnál kevesebb nyugellátásban részesülő, több mint 500 ezer idős személy soron kívüli nyugdíj-korrekciójára fordítsák – derült ki a közleményből.