Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

Miközben egy ország feszülten várja a május 4-i különleges érettségit, addig ejtsünk szót arról is, hogy április 30-án, pénteken minden középiskolába felvételizett diák megkapta az értesítést, hogy elért pontjai mire voltak elegendőek.   

Idén több mint 97 ezer tanuló felvételizett középiskolába - derül ki az Oktatási Hivatal honlapjáról. Közülük 83.775 fő nyolcadik, 7.854 fő hatodik és 5.443 fő negyedik évfolyamos diák felvételizett középfokú nevelési-oktatási intézménybe.

Jó hír, hogy a nyolcadikosok 96,3%-a (80.684 fő) nyert felvételt valamelyik középfokú oktatási intézménybe. A felvettek 75,1%-a (60.560 fő) az első helyen beírt iskolába került be, 92,8%-a (74.878 fő) pedig az első három helyen megjelölt területek egyikén folytathatja tanulmányait. A tanulók 35,8%-a (28.860 fő) gimnáziumi, 42,1%-a (33.971 fő) szakgimnáziumi (technikumi), 20,3%-a (16.409 fő) szakközépiskolai (szakképző iskolai), 1,4%-a (1.157 fő) szakiskolai, 0,4%-a (287 fő) pedig készségfejlesztő iskolai tanulmányi területre jutott be.

A döntő többség így örülhetett a középiskolai felvételije eredményének. Képünk illusztráció: PixabayA döntő többség így örülhetett a középiskolai felvételije eredményének. Képünk illusztráció: Pixabay

Szép az arány a gimnáziumba felvételizett és be is került diákoknál is. A 6 évfolyamos gimnáziumba felvételt nyert tanulók száma 4.644, közülük 3.961 főt (85,3%) az általa elsőnek megjelölt helyre vettek fel. 8 évfolyamos gimnáziumba 3.165 fő jutott be, közülük 2.798 fő (88,4%) tanulhat tovább az elsőnek megjelölt helyen.

Azzal, hogy a középiskolák április 30-ig értesítették a tanulókat jelentkezésük elfogadásáról vagy elutasításáról, véget ért a középfokú felvételi eljárás általános szakasza. Mindez azt is jelenti, hogy az iskolák honlapjára is felkerültek a felvett tanulók kódjai, legalábbis az általunk szúrópróbaszerűen megnézett középiskolákén mindenhol megtaláltuk a listát. 

Azok számára, akik az általános felvételi eljárásban esetleg nem jutottak be középfokú iskolába, 2020. május 11-én rendkívüli felvételi kezdődik. Az Oktatási Hivatal várhatóan május első felében teszi közzé honlapján, az oktatas.hu-n a rendkívüli felvételi eljárást megszervező nevelési-oktatási intézmények listáját. Az érintett 3.091 diák (az általános eljárásban résztvevők 3,7%-a) a rendkívüli felvételire közvetlenül a középiskolákban jelentkezhet.

Az eduline.hu utánajárt, és kiderült, a középiskolai felvételinél is lehet fellebbezni, ha nem a kiválasztott iskolába sikerült bekerülnie valakinek. A kérelmet annak a középiskolai fenntartónak kell benyújtani, amelynek a döntésével nem ért egyet a diák. A kérelmeket június 1-jéig elbírálják, s ha a kérvényező tankötles, e döntésről értesíteni kell azt az iskolát, ahová addig járt. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.