<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Szerkesztőségünk több forrásból is úgy értesült, hogy a vendéglátósok közül többen vannak olyanok, akik a mai napig nem kapták meg a kérvényezett bértámogatást. Pedig a papírokkal is rendben volt minden és a kérelmet is befogadta a hatóság. Az ipartestület szerint sem szórványos esetről van szó, az Innovációs és Technológiai Minisztérium viszont hallgat.

Legutóbb pont a múlt heti Kormányinfón tért ki Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a bértámogatásokra:

"A leginkább érintett ágazatokban továbbra is szerepet vállal a kormány, - a járulékmentességgel és az átvállalt kifizetésekkel együtt - a fizetések kétharmadát fizeti az állam. (...) A vendéglátásban dolgozók mintegy 69 százaléka igényelte már a támogatást".

Arról viszont egy kormányzati nyilatkozat sem szólt, hogy ténylegesen hányan kapták már meg ezt a támogatást. Pedig a kutya itt van elásva.

Az elmúlt napokban ugyanis szerkesztőségünk több forrásból is úgy értesült, hogy a bértámogatások kifizetése jelentős csúszásban van. Bár azt már a november havi fizetésekre is igényelni lehetett, sokan a mai napig nem kapták meg a megítélt összeget.

"Kvázi tönkrementem"

December 4-én nyújtottuk be a bértámogatás iránti kérelmet, de a mai napig semmit nem kaptunk, pedig már január 20-át írunk - nyilatkozta lapunknak egy VI. kerületi bár tulajdonosa. De nemcsak a pénz késik, hivatalosan azóta semmilyen értesítést, tájákoztatást nem kaptak a hatóságoktól. Leszámítva azt a felhívást, miszerint, ha a bértámogatás meghosszabbításával is szeretnének élni, azt jelezzék. Még arról sincs hivatalos információjuk, hogy a kérelmüket befogadta-e a hatóság. Egy, a dokumentumokon szereplő határozatszám alapján ők maguk derítették ki, hogy elfogadták a kérelmüket.

"Cégvezetőként kvázi tönkrementem. Az üzletet sem azért nem fenyegeti egyelőre veszély, mert olyan sok állami támogatást kaptunk volna. Az egy dolog, hogy az ügyvezetőre nem tudom kérni a bértámogatást, de a fizetendő járulékok nagyságrendekkel magasabb összeget tesznek ki, mint amennyi bértámogatást megítéltek számukra" - részletezte a tulajdonos.

A kép illusztráció (Fotó: MTI)
A kép illusztráció (Fotó: MTI)

Így joggal vetődik fel benne a kérdés, hogy ilyen támogatás mellett a jó szándékán kívül mi az, ami az alkalmazottak megtartására ösztönzi?

A bártulajdonos esete annyira nem egyedi, hogy ő maga is pár napja hallott először olyan szakmabeliről, aki megkapta a támogatást. Lapunk is több forrásból úgy értesült, hogy nagyon sok vendéglátós a mai napig nem kapta meg a bértámogatást az államtól. Nemcsak a decemberit, de még a november havit sem. És mégcsak információjuk sincs arról, mikor érkezik meg a megítélt összeg.

A kialakult helyzet ellenére ő személy szerint nem ért egyet az olasz és lengyel mintára szerveződő "országos nyitás!" néven futó kezdeményezéssel, mely során a tiltások és a korlátozások ellenére nyitnának ki a vendéglátóegységek.

"Mindentől függetlenül a vírus létezik. Sem mások, sem a kollégák, sem a magam egészségét nem tenném kockára egy ilyen akcióval. Az sokkal nagyobb probléma, hogy miközben nekünk zárva kell lennünk, addig a plázák nyitva vannak. Vagy ott van az eplényi sípálya, amit a minap tömegek leptek el, amikor leesett a hó. Pedig ha mindent bezártak volna korábban, akkor ma már nyitva lehetnénk".

"Egy fillért nem kaptam még"

Nagyon hasonló kritikát fogalmazott meg lapunknak egy több vendéglátóegységgel is rendelkező fővárosi vállalkozó. Nagyon bosszantja az a helyzet, ami kialakult.

"Nem értem, miért jobb nyitva tartani egy hatalmas bútoráruházat vagy egy sípályát, ahol tömegek gyűlnek össze, mint mondjuk félházzal üzemeltetni egy éttermet, ahol a távolságok is megtarthatók. Mindent szabad, csak nekünk kell zárva tartani?" - fogalmazta meg a költői kérdést az étteremtulajdonos.

Ebből fakadóan ő megérti az "országos nyitást", mint kezdeményezést, de az ilyen szerinte csak akkor tud működni, ha mindenki benne van.

Ami a bértámogatást illeti, ő is a várakozók táborát gyarapítja, tapasztalatai pedig nem sokban térnek el a bártulajdonosétól. A különbség annyi, hogy ő kapott hivatalos értesítést.

"Röviden: egy fillért nem kaptunk még. Minden rendben volt a papírokkal, nem volt szükség hiánypótlásra sem, mégis egy hete érkezett meg az értesítés arról, hogy befogadták a novemberi kérelmünket."

"Egyre feszültebb a helyzet a szektorban"

A szerkesztőségünkhöz eljutott problémák miatt megkerestük az Innovációs és Technológiai Minisztériumot is, ám cikkünk megjelenésig nem érkezett válasz. Szerettük volna megtudni, a vendéglátósok hány százalékát érinti a kiutalások csúszása, tudnak-e egyáltalán a problémáról. Kíváncsiak lettünk volna arra is, hogy mi okozza a késedelmet és mikor rendeződhet a helyzet. Amennyiben megérkezik a válasz a tárcától, frissítjük vele a cikkünket.

A Magyar Vendéglátósok Ipartestületének (MVI) elnöke szerint azonban a bértámogatások csúszása nem szórványos eset, hiszen csak a vállalkozások kicsit több mint fele kapta meg a megítélt összeget. Kovács László információinkra reagálva lapcsoportunk megkeresésére elmondta, a vállalkozásoknak az 50-60 százaléka jutott hozzá eddig a bértámogatáshoz, akik nem, azok a napokban fogják megkapni a támogatást.

A problémára az ipartestület a kormányhivatalok részéről azt a választ kapta, hogy nagyon sok vállalkozás hiányosan és sok hibával töltötte ki a kérelmet.

„Rendkívüli intézkedéseknél az ilyenekkel számolni kell, de elsősorban a támogatás hozzáférhetőségének egyszerűsítésével lehetne a feszültséget enyhíteni” – mondta Kovács László. Minderre megoldást jelentene a bürokrácia csökkentése, mert – ahogy azt az MVI elnöke megerősítette – a bértámogatás igényléséhez szükséges kérelmek kitöltése bonyolult.

Kovács László egyúttal hozzátette, mindez nem vigasztalja azokat, akik már felélték a tartalékaikat. Ugyanis a szektorban egyre feszültebb a helyzet. Ezt az is alátámasztja, hogy van olyan felmérés, amely szerint a szektorban működő egyes vállalkozások már kevesebb mint egyhavi tartalékkal rendelkeznek. Emiatt a vendéglátóipari szektor további támogatások elérésében reménykedik.

"Nem megoldás az utcára vonulás"

Az ipartestület elnökéhez is eljutottak már azok a vélemények, melyek szerint (olaaz és lengyel példára) ha nem lesznek enyhítések februártól (például a vendéglátóhelyek teraszai nem nyithatnak ki), akkor utcára vonulnának a vendéglátósok.

„Semmiképpen sem javasoljuk a törvényekkel szembeni ellenállást, ugyanakkor az ipartestület is tisztában van azzal, hogy az elkeseredett vállalkozók meggondolatlan lépésekre is képesek lehetnek, viszont a testület szeretné, hogy ezt elkerüljék. Ezért folyamatosan igyekszünk a törvényalkotók képviselőivel egyeztetni további kedvezményekről és támogatásokról. A gazdasági problémákra nem az a megoldás, hogy szembe mennek a hatósági előírásokkal vagy utcára vonulnak" – jegyezte meg az ipartestület elnöke.