6p

Áprilistól végelszámolás alatt áll a Sistrade Kft., amelynek kulcsfontosságú szerepe volt az Elios-ügyben.

Hamarosan nyoma sem maradhat a miniszterelnök vejéhez, Tiborcz Istvánhoz köthető Elios-botrány egyik legfontosabb cégének, a Sistrade Kft.-nek. A társaság ugyanis április 1-jén a jogutód nélküli megszűnés mellett döntött. Így a cég mintegy bő két hete már egyszerűsített végelszámolás alatt van. A Sistrade Kft. - amellyel szemben az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) jelentésében konkrét vádiratot fogalmazott meg - korábban 62 településen üzemeltette a közvilágítási rendszert, de az Elios-botrány óta ez a szám folyamatosan csökkent. Tavaly márciusban már csak Pécs, Gyula, Zalaegerszeg, Tatabánya és Csépa nevű településen világított tovább a Sistrade, amelynek tulajdonosa Hamar Endre ügyvéd. Augusztusra már csak Pécs maradt, ami hazai pálya, mert ez a cég székhelye.

Ki fog így világítani? (Fotó: Pixabay)
Ki fog így világítani? (Fotó: Pixabay)

Emlékezetes: az Elios-botrány lényege, hogy Hamar Endre cége, a Sistrade fideszes polgármesterek által vezett önkormányzatoknak készített energetikai tanulmányokat, amelyek meghatározták a további ügymenetet, ezzel aztán lényegében eldőltek a feltételek a későbbi tenderkiírásokhoz, amelyekkel kivitelezőt kerestek az önkormányzatok. Rendre az Elios Zrt.-t találták meg.

Hamar Endre 2013 januárja és 2014 áprilisa között a Sistrade-ben és az Eliosban is tulajdonos volt. Hamar Endre egy iskolába járt a kormányfő vejeként ismert Tiborcz Istvánnal, majd 2011-től közös vállalkozást működtettek Hamar & Tiborcz Jogi és Gazdasági Tanácsadó és Szolgáltató Kft. néven.

A Felcsút önkormányzatának honlapjára feltöltött dokumentumokból kiderült, hogy 2016-ban és 2017-ben a Sistrade Kft. készített javaslatokat a világítás korszerűsítésére a Mészáros Lőrinc üzletember vezette falunak. A Fejér megyei község két lépcsőben modernizálta a közvilágítást. Első alkalommal 259 közterületi lámpát cseréltek le ledtechnológiára, majd a második ütemben további 96 világítótesttel bővítették a ledes rendszert Felcsúton. Nem mellékes, hogy a dokumentumokból kiderült az is, nem csupán javaslatokat tett Hamar Endre cége, de a Sistrade Kft. üzemeltette a felcsúti közvilágítást is. 

Az OLAF pénzügyi, közbeszerzési szabálytalanságokra utaló nyomokat talált, és azt kérte a magyar ügyészségtől, hogy folytassák le az ezzel kapcsolatos nyomozást. Magyarországon azonban felelősségrevonás nem történt ebben az ügyben, bár Polt Péter legfőbb ügyész azt mondta, nagyon alapos vizsgálatot folytattak.

Mi az a végelszámolás?

A cég végelszámolását egyszerűsített módon is le lehet folytatni. Az egyszerűsített végelszámolást azok a könyvvizsgálatra nem kötelezett cégek vehetik igénybe, amelyek az eljárást a végelszámolás kezdő időpontjától számított 150 napon belül be tudják fejezni. Az adózónak egyszerűsített végelszámolás esetén végelszámolót nem kell választani. A végelszámolót terhelő feladatokat a cég vezető tisztségviselője, tisztségviselői látják el. Ebből következik, hogy a vezető tisztségviselő által adott meghatalmazások a végelszámolás alatt is érvényesek

- olvasható a NAV végelszámolási kisokosában. Az egyszerűsített végelszámolás megindítását nem kell a cégbírósághoz bejelenteni, sem a Cégközlönyben közzétenni. Az adózó az eljárás alatt elhatározhatja az egyszerűsített végelszámolás megszüntetését és a cég működésének folytatását is. Tehát jogilag még van lehetőség arra, hogy a Sistrade nem szűnik meg.

Hamar Endre jelenleg az egyik tulajdonosa a pécsi Vár-Gold Kft.-nek, amely 5,6 millió forintot kapott a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által szervezett Kisfaludy-pályázaton a pécsi Retró panzió felújítására. A panzió most is nyitva van, de csak üzleti vendégeket fogad. Szintén tulajdonos Hamar Endre az INTENTIO Reorganizációs és Válságmenedzser Kft.-ben, amelynek egyik profilja éppen a végelszámolás.

Az INTENTIO Reorganizációs Kft. egyedi megbízás alapján áll azon társaságok rendelkezésére, amelyek tulajdonosai az üzleti tevékenység megszüntetése és szabályos befejezése mellett végelszámolási eljárás keretében történő jogutód nélküli megszüntetéséről döntöttek. A megbízás keretében társaságunk teljeskörű asszisztenciát nyújt annak érdekében, hogy a megszűnő társaság cégjegyzékből történő törlése után se maradjanak rendezetlen ügyek és pénzügyi tartozások

- szól a cég bemutatkozása. Itt Hamar Endre mellett tulajdonos még a C-Holding Kft.-én keresztül Czéh-Tóth Márk is. A pécsi üzletember érdekeltségébe tartozó Hotel Palatinus Kft. pedig szintén az MTÜ-féle Kisfaludy-pályázatokból kapott 3,5 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást.

Mi lesz így a közvilágítással?

Az Elios-botrány óta tudható, hogy nemcsak a közvilágítás korszerűsítése, hanem az üzemeltetése is óriási üzlet Magyarországon. A piacon új cégek bukkannak fel, de a tulajdonosok igazából régi energetikai motorosok. Lapunk is megírta, hogy tavaly egy december 7-én publikált határozat szerint például közvilágítási üzemeltetési engedélyt kapott az Oriental Lux nevű cég 21 településre. Ezek többsége borsodi vagy szabolcsi falu. A tulajdonos a Makra-család: Makra Attila és Makra József. Ők a tulajdonosai a GREP Green Public Lighting Zrt.-nek is

Ez a cég felbukkant korábban az Elios-botrányt taglaló OLAF-jelentésben is. A 24.hu számolt be arról, hogy a hévízi projektnél például három pályázó adott be ajánlatot, az Elios mellett a Makra-család által tulajdonolt GREP és a Polár Stúdió. Az ajánlatok pontosan hét és kilenc százalékkal voltak drágábbak az Eliosénál, de nem csak végösszegben, hanem minden egyes egyedi tételben is.

Az Oriental Lux 2020-ban indult be igazán, de 2021-ben sem lassít.

Eredményes volt a kocsordi közvilágítás korszerűsítésére kiírt közbeszerzés. A Közeszerzési Értesítő április 16-i számában közölték: a nyertes kivitelező a csehbányai Oriental Lux Kft. A feladat építéssel vegyes szolgáltatás keretében a közvilágítás a közvilágítási rendszer aktív elemeinek korszerűsítése, karbantartása villamos energia biztosításával, komplex üzemeltetése. Az érintett területeken összesen 533 lámpatest üzemel 533 oszlopon és karon, ezek mind érintettek a korszerűsítésben. A nyertes kivitelező a munkát nettó 84,7 millió forintból végzi el

- írta meg a szabolcsihir.hu, hogy korszerűbb lesz a közvilágítás a szabolcsi Kocsord faluban. A közbeszerzésen a Fényhozam Közvilágítás Kft.-t sikerült legyőzniük. Februárban hasonló sorrend alakult ki Nagyhalász közvilágításának korszerűsítése kapcsán: az Oriental Lux 108 millió forintos ajánlattal nyert a Fényhozam előtt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!