4p
-

Tatabánya, Gyula és Zalaegerszeg - három újabb település, ahol már nem az Elios-ügyben érintett cég üzemelteti a helyi közvilágítást.

Már csak Pécsen világít a Sistrade Kft. - derül ki a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH) honlapján megtalálható és augusztus 10-én publikált határozatból. Ez azért érdekes, mert az Elios-botrány óta tudható, hogy nemcsak a közvilágítás korszerűsítése, hanem az üzemeltetése is óriási üzlet Magyarországon.

Lapunk is megírta, hogy mintegy 2 évvel a miniszterelnök vejéhez, Tiborcz Istvánhoz köthető Elios-botrány után most jelentős változások következtek be a piacon: a Sistrade Kft. - amellyel szemben az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) jelentésében konkrét vádiratot fogalmazott meg - korábban 62 településen üzemeltette a közvilágítási rendszert, de márciusban ez a szám 5 településre esett vissza.

Csak Pécs, Gyula, Zalaegerszeg, Tatabánya és Csépa nevű településen világított tovább a Sistrade, amelynek tulajdonosa Hamar Endre ügyvéd. Most viszont már csak Pécs maradt. Ez hazai pálya, mert ez a cég székhelye.

Az Engedélyes a Hivatalnál 2020. május 20-án érkeztetett elektronikus levelekben kérte az Engedély módosítását. A törölt települések üzemeltetését az E.ON Energiakereskedelmi Kft. (Csépa), a PLH Hungary Kft. (Tatabánya), az SMHV-PLH konzorcium (Zalaegerszeg), valamint a PLH Közvilágítás Kft. (Gyula) vette át. - olvasható a határozat indoklásában.

Emlékezetes: az Elios-botrány lényege, hogy Hamar Endre cége, a Sistrade fideszes polgármesterek által vezett önkormányzatoknak készített energetikai tanulmányokat, amelyek meghatározták a további ügymenetet, ezzel aztán lényegében eldőltek a feltételek a későbbi tenderkiírásokhoz, amelyekkel kivitelezőt kerestek az önkormányzatok. Rendre az Eliost találták meg. Hamar Endre pedig 2013 januárja és 2014 áprilisa között pedig a Sistrade-ben és az Eliosban is tulajdonos volt.

Hamar Endre egy iskolába járt a kormányfő vejeként ismert Tiborcz Istvánnal, majd 2011-től közös vállalkozást működtettek Hamar & Tiborcz Jogi és Gazdasági Tanácsadó és Szolgáltató Kft. néven. Később a Dr. Hamar Ügyvédi Iroda hajtotta fel a turai kastélyt Tiborcz Istvánéknak.

Zalaegerszegen, Tatabányán és Gyulán is a PLH vette át a közvilágítást: a cég márciusban is 29 települést szerzett meg, köztük a felcsúti közös önkormányzat összes települését, valamint például Hévíz, Keszthely és Tapolca is a cég zsákjában kötött ki. A PLH tulajdonosi lánca Tóth Balázshoz vezet, aki az ELMIB Első Magyar Infrastruktúra Befektetési Zrt. tulajdonosa is.

Hamar Endre sem teljesen esett ki a körből, hiszen lapunk írta meg, hogy a kormányzati irányítású Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által kiírt Kisfaludy-pályázatokon a tulajdonában lévő Vár-Gold Kft. 5,6 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást kapott a pécsi Retró panzió felújítására.

Győri kedvenc

Már 10 településen világít viszont a VILL-KORR HUNGÁRIA Kft.: Csorna, Dunaszeg, Győr, Kaposvár, Vámosszabadi, Dunaújváros, Ács, Szany és Acsalag most Taszár faluval egészült ki. A cég tulajdonosa Gasztonyi László, aki a hvg.hu cikke szerint 2008 és 2019 között - vagyis csak Borkai Zsolt polgármestersége alatt - összesen majdnem 40 különböző kisebb, villamossággal, közvilágítással kapcsolatos feladatot nyert el Győrben.

Például a város köz- és díszvilágításának üzemeltetésére kiírt 1,4, illetve 2,72 milliárdos pályázatát, három évvel korábban félmilliárdért csak a díszvilágítás üzemeltetését. A VILL-KORR remek évet zárt a Borkai-ügy ellenére, hiszen a 990 millió forintos profitból 500 millió forint osztalékot ki is vett a cégből Gasztonyi László.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!