<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

-

Tatabánya, Gyula és Zalaegerszeg - három újabb település, ahol már nem az Elios-ügyben érintett cég üzemelteti a helyi közvilágítást.

Már csak Pécsen világít a Sistrade Kft. - derül ki a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH) honlapján megtalálható és augusztus 10-én publikált határozatból. Ez azért érdekes, mert az Elios-botrány óta tudható, hogy nemcsak a közvilágítás korszerűsítése, hanem az üzemeltetése is óriási üzlet Magyarországon.

Lapunk is megírta, hogy mintegy 2 évvel a miniszterelnök vejéhez, Tiborcz Istvánhoz köthető Elios-botrány után most jelentős változások következtek be a piacon: a Sistrade Kft. - amellyel szemben az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) jelentésében konkrét vádiratot fogalmazott meg - korábban 62 településen üzemeltette a közvilágítási rendszert, de márciusban ez a szám 5 településre esett vissza.

Csak Pécs, Gyula, Zalaegerszeg, Tatabánya és Csépa nevű településen világított tovább a Sistrade, amelynek tulajdonosa Hamar Endre ügyvéd. Most viszont már csak Pécs maradt. Ez hazai pálya, mert ez a cég székhelye.

Az Engedélyes a Hivatalnál 2020. május 20-án érkeztetett elektronikus levelekben kérte az Engedély módosítását. A törölt települések üzemeltetését az E.ON Energiakereskedelmi Kft. (Csépa), a PLH Hungary Kft. (Tatabánya), az SMHV-PLH konzorcium (Zalaegerszeg), valamint a PLH Közvilágítás Kft. (Gyula) vette át. - olvasható a határozat indoklásában.

Emlékezetes: az Elios-botrány lényege, hogy Hamar Endre cége, a Sistrade fideszes polgármesterek által vezett önkormányzatoknak készített energetikai tanulmányokat, amelyek meghatározták a további ügymenetet, ezzel aztán lényegében eldőltek a feltételek a későbbi tenderkiírásokhoz, amelyekkel kivitelezőt kerestek az önkormányzatok. Rendre az Eliost találták meg. Hamar Endre pedig 2013 januárja és 2014 áprilisa között pedig a Sistrade-ben és az Eliosban is tulajdonos volt.

Hamar Endre egy iskolába járt a kormányfő vejeként ismert Tiborcz Istvánnal, majd 2011-től közös vállalkozást működtettek Hamar & Tiborcz Jogi és Gazdasági Tanácsadó és Szolgáltató Kft. néven. Később a Dr. Hamar Ügyvédi Iroda hajtotta fel a turai kastélyt Tiborcz Istvánéknak.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 253 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 355 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 643 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Zalaegerszegen, Tatabányán és Gyulán is a PLH vette át a közvilágítást: a cég márciusban is 29 települést szerzett meg, köztük a felcsúti közös önkormányzat összes települését, valamint például Hévíz, Keszthely és Tapolca is a cég zsákjában kötött ki. A PLH tulajdonosi lánca Tóth Balázshoz vezet, aki az ELMIB Első Magyar Infrastruktúra Befektetési Zrt. tulajdonosa is.

Hamar Endre sem teljesen esett ki a körből, hiszen lapunk írta meg, hogy a kormányzati irányítású Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által kiírt Kisfaludy-pályázatokon a tulajdonában lévő Vár-Gold Kft. 5,6 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást kapott a pécsi Retró panzió felújítására.

Győri kedvenc

Már 10 településen világít viszont a VILL-KORR HUNGÁRIA Kft.: Csorna, Dunaszeg, Győr, Kaposvár, Vámosszabadi, Dunaújváros, Ács, Szany és Acsalag most Taszár faluval egészült ki. A cég tulajdonosa Gasztonyi László, aki a hvg.hu cikke szerint 2008 és 2019 között - vagyis csak Borkai Zsolt polgármestersége alatt - összesen majdnem 40 különböző kisebb, villamossággal, közvilágítással kapcsolatos feladatot nyert el Győrben.

Például a város köz- és díszvilágításának üzemeltetésére kiírt 1,4, illetve 2,72 milliárdos pályázatát, három évvel korábban félmilliárdért csak a díszvilágítás üzemeltetését. A VILL-KORR remek évet zárt a Borkai-ügy ellenére, hiszen a 990 millió forintos profitból 500 millió forint osztalékot ki is vett a cégből Gasztonyi László.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.