Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Vég Márton Vég Márton

Tatabánya, Gyula és Zalaegerszeg - három újabb település, ahol már nem az Elios-ügyben érintett cég üzemelteti a helyi közvilágítást.

Már csak Pécsen világít a Sistrade Kft. - derül ki a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH) honlapján megtalálható és augusztus 10-én publikált határozatból. Ez azért érdekes, mert az Elios-botrány óta tudható, hogy nemcsak a közvilágítás korszerűsítése, hanem az üzemeltetése is óriási üzlet Magyarországon.

Lapunk is megírta, hogy mintegy 2 évvel a miniszterelnök vejéhez, Tiborcz Istvánhoz köthető Elios-botrány után most jelentős változások következtek be a piacon: a Sistrade Kft. - amellyel szemben az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) jelentésében konkrét vádiratot fogalmazott meg - korábban 62 településen üzemeltette a közvilágítási rendszert, de márciusban ez a szám 5 településre esett vissza.

Csak Pécs, Gyula, Zalaegerszeg, Tatabánya és Csépa nevű településen világított tovább a Sistrade, amelynek tulajdonosa Hamar Endre ügyvéd. Most viszont már csak Pécs maradt. Ez hazai pálya, mert ez a cég székhelye.

Az Engedélyes a Hivatalnál 2020. május 20-án érkeztetett elektronikus levelekben kérte az Engedély módosítását. A törölt települések üzemeltetését az E.ON Energiakereskedelmi Kft. (Csépa), a PLH Hungary Kft. (Tatabánya), az SMHV-PLH konzorcium (Zalaegerszeg), valamint a PLH Közvilágítás Kft. (Gyula) vette át. - olvasható a határozat indoklásában.

Emlékezetes: az Elios-botrány lényege, hogy Hamar Endre cége, a Sistrade fideszes polgármesterek által vezett önkormányzatoknak készített energetikai tanulmányokat, amelyek meghatározták a további ügymenetet, ezzel aztán lényegében eldőltek a feltételek a későbbi tenderkiírásokhoz, amelyekkel kivitelezőt kerestek az önkormányzatok. Rendre az Eliost találták meg. Hamar Endre pedig 2013 januárja és 2014 áprilisa között pedig a Sistrade-ben és az Eliosban is tulajdonos volt.

Hamar Endre egy iskolába járt a kormányfő vejeként ismert Tiborcz Istvánnal, majd 2011-től közös vállalkozást működtettek Hamar & Tiborcz Jogi és Gazdasági Tanácsadó és Szolgáltató Kft. néven. Később a Dr. Hamar Ügyvédi Iroda hajtotta fel a turai kastélyt Tiborcz Istvánéknak.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 253 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 355 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 643 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Zalaegerszegen, Tatabányán és Gyulán is a PLH vette át a közvilágítást: a cég márciusban is 29 települést szerzett meg, köztük a felcsúti közös önkormányzat összes települését, valamint például Hévíz, Keszthely és Tapolca is a cég zsákjában kötött ki. A PLH tulajdonosi lánca Tóth Balázshoz vezet, aki az ELMIB Első Magyar Infrastruktúra Befektetési Zrt. tulajdonosa is.

Hamar Endre sem teljesen esett ki a körből, hiszen lapunk írta meg, hogy a kormányzati irányítású Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által kiírt Kisfaludy-pályázatokon a tulajdonában lévő Vár-Gold Kft. 5,6 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást kapott a pécsi Retró panzió felújítására.

Győri kedvenc

Már 10 településen világít viszont a VILL-KORR HUNGÁRIA Kft.: Csorna, Dunaszeg, Győr, Kaposvár, Vámosszabadi, Dunaújváros, Ács, Szany és Acsalag most Taszár faluval egészült ki. A cég tulajdonosa Gasztonyi László, aki a hvg.hu cikke szerint 2008 és 2019 között - vagyis csak Borkai Zsolt polgármestersége alatt - összesen majdnem 40 különböző kisebb, villamossággal, közvilágítással kapcsolatos feladatot nyert el Győrben.

Például a város köz- és díszvilágításának üzemeltetésére kiírt 1,4, illetve 2,72 milliárdos pályázatát, három évvel korábban félmilliárdért csak a díszvilágítás üzemeltetését. A VILL-KORR remek évet zárt a Borkai-ügy ellenére, hiszen a 990 millió forintos profitból 500 millió forint osztalékot ki is vett a cégből Gasztonyi László.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.