2p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Elvileg jövő március végéig kötelező lenne bevezetni az egynapos autópálya-matricát minden uniós tagállamban. Ám a rendszerben van időbeli rugalmasság, és az új termék ára sem ismert egyelőre.

A kormány valóban bevezeti jövőre az egynapos autópálya-matricát – ez derül ki az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) Világgazdaságnak küldött válaszadásából. A lap cikke szerint a Lázár János vezette tárca emlékeztette őket,

a bevezetés határideje 2024. március 25.,

ezt a dátumot az Európai Parlament és a Tanács Eurovignetta irányelve szabta meg. Azonban

„jelen pillanatban sem az egynapos használati jogosultság ára, sem a hazai bevezetés pontos dátuma tekintetében nem született még döntés”

– írták. A kormányközeli lap azt is megjegyzi, „a rendszerben azonban van némi időbeli rugalmasság, így könnyen elképzelhető, hogy nem azonnal, hanem majd valamikor 2024 második felében élesedik az egynapos jogosultság idehaza”. De azt is hozzáfűzik, ha nem tesznek eleget a közösségi elvárásnak, akkor azzal kötelezettségszegési eljárást kockáztatnak.

Kötelezettségszegési eljárást kockáztat a kormány, ha nem vezeti be az egynapos matricát. Fotó: MTI / Máthé Zoltán
Kötelezettségszegési eljárást kockáztat a kormány, ha nem vezeti be az egynapos matricát. Fotó: MTI / Máthé Zoltán

Az árra vonatkozóan a lap felidézi,

az nem haladhatja meg az éves jogosultság 9 százalékát,

ami D1-es (személyautókra vonatkozó) díjszabás és 15 százalékos (várt inflációnak megfelelő áremelés) esetén legfeljebb 5100 forint lehetne jövőre. A kormányzat tavaly – eltérve a megszokott gyakorlattól – különféle mértékben emelte meg a matricaárakat, a legnépszerűbb úthasználati jogosultságok nagyobb mértékben drágultak, mint az infláció mértéke. Az átlagos áremelkedés idénre 29 százalék lett.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!