4p

Mihamarabb dönteni kell az Erzsébet-utalványokról, mert kifutnak az időből.

Az idén nagyobb lehet a gazdaság növekedése, mint a kormány gondolta, valamint a jövő évi infláció is meghaladhatja a hivatalos várakozásokat. Ezek a nyugdíjak szempontjából fontos információk a jelek szerint befolyással lesznek a következő időszak kifizetéseire.

Gulyás Gergely
Gulyás Gergely

Az mfor a mai Kormányinfón megkérdezte Gulyás Gergely minisztert, mit tervez a kormány a nyugdíjak megállapításával, felülvizsgálják-e a már eldöntött egyszeri kifizetéseket, illetve megszokott emeléseket a friss makroadatok tükrében. A 2019 januári nyugdíjemelés, valamint a napokban megkapott nyugdíjprémium kiszámítása során ugyanis abból indult ki a kormány, hogy jövőre 2,7 százalékos lesz az infláció és idén 4,4 százalékkal bővül a gazdaság.

Csakhogy a gazdasági folyamatok azt mutatják, az infláció jövőre meghaladhatja a 3 százalékot (a Magyar Nemzeti Bank 3,1 százalékot becsül), az idei GDP pedig elemzői várakozások szerint 4,5-5 százalék között lesz, s könnyen lehet, hogy közelebb a felső értékhez. (A kormány szerint 4,3-4,5 százalékra lehet számítani, de ezt bevallottan konzervatív becslésnek tekintik.)

Adódik a kérdés, hogy az új adatok ismeretében újraszámolja-e a kormány a juttatásokat, hozzátesznek-e még a januári 2,7 százalékos nyugdíjemeléshez, és kiegészítik-e a prémiumot.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter válaszából azt derült ki, hogy amennyiben a tényadatok visszaigazolják a várakozásokat, akkor a kormány kész korrigálni a döntéseit.

 

Arra nem vállalkozott, hogy kijelentse, már idén megszületnek az erről szóló döntések, de szavaiból kikövetkeztethető volt, hogy például a prémium esetében az idei teljes éves adatok birtokában - a 2018-as GDP-ről a jövő év első negyedében közöl adatot a Központi Statisztikai Hivatal - már akár tavasszal úgy határozhat a kormány, hogy az esetleges különbözetet elszámolja a nyugdíjasokkal. Mint cikkünkben jeleztük, ez akár 10 ezer forint is lehet.

A tájékoztatón elhangzott, hogy jövőre is 4 százalékot meghaladó lehet a gazdasági növekedés mértéke. Ez egyben azt is jelenti, hogy a nyugdíjasok - az előbb tárgyaltaktól függetlenül - megint jogosultak lesznek a prémiumra az év végén, mivel a jogszabály szerint a 3,5 százalékot meghaladó GDP esetén ez jár nekik. Egy szocialista törvénymódosító javaslat egyébként 3 százalékban határozná meg ezt az értéket.

Mi lesz a nyugdíjemeléssel?

A nyugdíjemelésnél az biztosra vehető, hogy legkésőbb jövő novemberben megkapják a kiegészítést az idősek, ha az infláció meghaladná a tervezett mértéket (ehhez igazítva állapítják meg a nyugdíjemelést). Ezt törvény garantálja. Gulyás ebben az esetben sem vállalkozott arra, hogy kimondja, a kormány még idén megteszi a szükséges lépéseket, hogy már januártól eljusson az idősekhez az emelt nyugdíj - erre egyébként két évvel ezelőtt volt példa, akkor év végén korrigálta 1,6 százalékra a nyugdíjemelést a kormány 0,9 százalékról -, de azt mondta, mindenképpen el fognak számolni a nyugdíjasokkal ebben az esetben is.

Rákérdeztünk az Erzsébet-utalványra is. Tavaly pont ezen a napon, november 15-én az akkori emberi erőforrás miniszter, Balog Zoltán jelentette be, hogy megszületett a kormánydöntés, november 24-től pedig postázzák az utalványokat. Azért kellett korán meghozni a döntést, mert a kézbesítéssel megbízott posta a karácsonyi időszakban nagyon leterhelt. Erre hívtuk fel most Gulyás Gergely figyelmét, miután a miniszter kérdésünkre közölte, nincs még kormánydöntés az utalványok idén karácsonyi kiosztásáról (amit a gazdaság jó teljesítménye miatt adnak, mint tették azt az idei választások előtt is tavasszal). Gulyás megköszönte, hogy emlékeztettük őt az idő szorítására, mint mondta, ezt is figyelembe véve fognak döntést hozni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!