2019. október 3. 09:04
MTI

Nyár végén is folytatódott a kiskereskedelmi forgalom növekedése.

Augusztusban a kiskereskedelmi üzletek forgalma a nyers adat szerint 5,3 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 5,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).  

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 3,4 százalékkal, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 9,8, az üzemanyag-kiskereskedelemben 4,3 százalékkal emelkedett a naptárhatástól megtisztított forgalom.

Az év első nyolc hónapjában a naptárhatástól megtisztított és a nyers adat szerint egyaránt 5,8 százalékkal haladta meg az értékesítés az előző év azonos időszakit.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint a friss adatok passzolnak az eddigi trendbe. „A nem élelmiszerek húzzák a kiskereskedelmi forgalmat. Ez pedig a lakossági fogyasztás felfutásának köszönhető, amely mögött a nettó reálbérek és a foglalkoztatottság elmúlt években látható növekedése mellett a fogyasztási hiteleknél bekövetkezett bővülés áll” - mondta a szakember.A részletes adatokat ismertetve azt is elmondta, hogy kiskereskedelem különböző részpiacai közül az internetes vásárlások és csomagküldéses forgalom kiemelkedő mértékben, 46 százalékkal nőtt augusztusban. Az internetes forgalom évek óta jelentős bővülést mutat, de a 40 százalék feletti havi tempóra ritkán volt példa az elmúlt években.

„Bár az online vásárlások egyelőre a teljes kiskereskedelmi forgalomnak csak az 5,6 százalékát adták, a közel 50 százalékos augusztusi növekedés azt jelenti, hogy a kiskereskedelmi forgalom összesen 5,8 százalékos növekedésének egyharmadát adták az internetes és csomagküldéses vásárlások” – tette hozzá Németh Dávid.

A szakember közölte, hogy a mostani kilátások szerint a kiskereskedelmi forgalom az idén 5,5 és 6 százalék közötti növekedést érhet el.