<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A Kisfaludy-pályázatok nyerteseiről eddig is sokat írtunk, de ez az első eset, amikor egy mélyszegénységben élő falu polgármesterének családi cége is vissza nem térítendő állami támogatást kapott egy vadászatokhoz is használt vendégház fejlesztésére.

Eddig azt lehetett hinni, hogy a kormányzati felügyelet alatt álló Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által indított, összesen 300 milliárd forintos Kisfaludy hotel- és panziófejlesztési program pályázati nyertesei között csak kormányközeli vállalkozókat, fideszes képviselőket lehet találni, mint például Mészáros LőrincSimicska Lajos vagy Szatmáry Kristóf, de ez nincs teljesen így. Mindig lehet egy újabb érdekességet találni.

Például a Kisfaludy-pályázatok 2020-as nyertesei között találjuk a MEGYERVAD Vadgazdálkodási, Mezőgazdasági és Kereskedelmi Kft.-t, amely a Verbói vendégház fejlesztésére kapott 5 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást. A cég Nógrádmegyer független polgármestere, Verbói Gábor és családja tulajdonában van, ügyvezetője a polgármester felesége. A családi vállalkozás jól megy, 2019-ben 160 millió forintos árbevételből 7 millió forint nyereség jött össze, amit ki sem vettek a cégből.

Nógrádmegyer a nevéből is kikövetkeztethető módon Nógrád megyében található. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat szeptemberi adatai szerint a falu mintegy harmada munkanélküli. Verbói Gábor a tavalyi önkormányzati választáson egyedüli induló volt, mintegy 25 százalékos részvétel mellett 294 érvényes szavazatot kapott. A képviselői-testületbe pedig bekerült Verbói László és Verbói Tibor is.

A Salgótarján melletti Nógrádmegyerről legutóbb 2016-ban írt a hvg.hu, már akkor is Verbói Gábor volt a polgármester. A cikk arról szólt, hogy a helyi vadászatok a Megyervad Vadgazdálkodási, Mezőgazdasági és Kereskedelmi Kft. területén folytak, és gyerekeket alkalmaztak hajtóként. Verbói Gábor polgármester nem tudott arról, hogy a hajtók közt gyerekek lettek volna. 

A Nógrádmegyer melletti Baglyaspuszta a legalkalmasabb élettér a fácán számára. Itt található a Verbói vendégház is öt szobával és tíz ággyal. A polgármester cége a környező települések önkormányzataival is jó kapcsolatot ápolhat, hiszen például szintén 2019-ben Felsőpetény döntött úgy, hogy zsákos kiszerelésű, hasított tűzifát rendel meg a Megyervad Kft.-től.

Többször megírtuk már, hogy az Orbán-kormány olyan szálloda vagy panziófejlesztéseket finanszíroz közpénzből, amelyek tulajdonosainak minden bizonnyal akadna saját forrása is a beruházásra. A kormány szerint a Kisfaludy-pályázatokkal nincs semmi probléma: Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára szerint nem politikai szimpátia alapján, hanem kizárólag szakmai alapon dől el az, hogy kik kapnak turisztikai fejlesztési támogatást. Ezeket a fejlesztéseket ugyanis magyar emberek hajtják végre, magyar embereknek adnak munkát, a magyar turizmus és a magyar gazdaság bővüléséhez járulnak hozzá.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.