<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
8p

Mi lesz a forinttal? Tényleg lehet egyszámjegyű az infláció? Most már megkapjuk az EU-s pénzeket? Mekkora a baj az egészségügyben, oktatásban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Jaksity Györggyel- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Immár 3,5 éve annak, hogy a szokásos év végi költségvetési osztogatás idején a kormány 2,2 milliárd forintot pántlikázott fel, hogy abból egy termálvizes lórehabilitációs központ megvalósulását fedezze a kormány Kisvárdán. A jelek szerint a sokáig tartó titkolózásnak vége, idén megépülhet a komplexum. 

Hosszú-hosszú bizonytalanság és csend után úgy tűnik, valóság lesz a termálvizes lórehabilitációs központból. Bár a létrejötte nem volt kérdés, annak időpontja viszont igen. Sőt, a helyszíne és a projekt egyéb részletei is. A kormány még 2017 végén a szokásos év végi költségvetési osztagátás idején döntött úgy, hogy 2,2 milliárd forintot biztosít egy termálvizes lórehabilitácis központ megvalósítására Kisvárdán. Most, 3,5 évvel később a környezetvédelmi hatósághoz benyújtott vizsgálati dokumentáció minden eddig nem ismert részletre választ ad. A meghökkentő részletek előtt azonban elevenítsük fel egy kicsit a projekt elmúlt 3,5 évét. 

Eleinte csak egy dolog volt biztos: a projektért a Magyar Lovassport Szövetség felel. Szűk másfél év után aztán a beruházás elkerült a szakszövetségtől, a 2,2 milliárdos támogatás kedvezményezettjeként egy magánalapítványhoz kötődő céget, a Kárpát-medencei Lovas Akadémia Kft.-t jelölte ki a kormány. A céget a kormányrendelet megjelenése előtt alig egy évvel alapították, tulajdonosa pedig a Földkelte Kulturális és Környezetvédelmi Egyesület, a Kft. ügyvezetője és az alapítvány elnöke egy és ugyanaz a személy, Juhász Péter.

Noha a felszínen talán nem, de a háttérben megtalálhatók a fideszes kapcsolódási pontok. Juhász Péter például az ügyvezetője annak a szintén kisvárdai Futubit Kft.-nek, mely 2018. júliusáig Balogh Sándor (és Mager Andrea tárca nélküli miniszter) lánya, Balogh Szonja tulajdonában volt. De a hvg.hu cikke szerint Juhász a Magyar Afrika Társaságon keresztül is kapcsolatban van Balogh Sándorral (aki a G7 portréanyaga szerint Seszták Miklós helytartója, megoldóembere). Utóbbi a társaság elnöke, Juhász Péter pedig annak felügyelőbizottsági elnöke. És még egy adalék a kapcsolódáshoz: az Opten adatbázisa szerint a Kárpát-medencei Lovas Akadémia Kft. székhelye megegyezik Szeremley Csaba (egyéni vállalkozó) címével, aki a Magyar Afrika Társaság projektkoordinátora.

Jó lesz Kisvárdán lónak lenni - a kép illusztráció (Fotó: Pixabay)
Jó lesz Kisvárdán lónak lenni - a kép illusztráció (Fotó: Pixabay)

Jó lehetőséget lát a lówellness-ben az állam, hát közpénzből megvalósuló magánprojektté tette

Egészen érthetetlen volt, hogy 2019-ben a Kárpát-medence Lovas Akadémia Kft. lett a 2,2 milliárdos beruházásért felelős társaság. Ezzel a lépéssel

a kormány ugyanis egy állami forrásból megvalósuló pojektet tett olyan magánprojektté, ahol a költségeket az állam, ezáltal az adófizetők fedezik. A megtermelt haszonból viszont nem fognak részesedni.

A változtatás után parlamenti írásbeli kérdés formájában is érdeklődött az ellenzék ennek okáról. 

Vadai Ágnes DK-s képviselő volt arra kíváncsi, miért kellett a 2,2 milliárd forint kedvezményezettjét a Magyar Lovassport Szövetség helyett a Kárpát-medencei Lovas Akadémia Nonprofit Kft.-re cserélni? Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára a következőt válaszolta:

"Mivel sem Közép-Európában, sem az egész kontinensen hasonló adottságokkal bíró létesítmény nem áll rendelkezésre, a lovascentrum számos más, magas lovaskultúrával rendelkező nemzet válogatottjait is hazánkba vonzhatja, hazai és nemzetközi versenyhelyszínként is funkcionálhat".

Röviden összefoglalva: mivel ilyen közel s távol nincs, sokakat idevonzhat egy ilyen létesítmény, ezért jobb, ha nem a szakszövetség felel a megvalósulásért. Teljesen "logikus". Mindenesetre a projekt körüli bizonytalanság és titkolózás egészen 2020 márciusáig élt. 

Jó lesz ott, a stadiontól nem messze

Nagyon sokáig élt az az elképzelés, hogy a Kisvárdától mindössze 5 kilométerre fekvő Döge lesz a lórehabilitációs központ helyszíne. A feltételezés egyáltalán nem volt alaptalan, mivel itt működik már egy lovascentrum, mely a Lázár Vilmossal is jó kapcsolatban lévő, egykori díjugrató, Bertók Viktor tulajdona. 

Egészen tavaly tavaszig tartotta is magát ez a verzió, aztán a koronavírus-járvány hazai megjelenését követően, egy március végi rendkívüli testületi ülésen született meg a végső döntés. Lapunk több forrásból is úgy értesült, hogy Leleszi Tibor, polgármester ekkor tárta a testület elé a javaslatot, hogy nem Dögén, hanem Kisvárdán, a stadion közelében épül meg a rehabilitációs központ. Dél-nyugatról észak-kelet felé haladva egyfajta kiterjesztéseként a strand-csúszdapark, mozipark, stadion és gigaparkoló szórakoztatónegyednek.

Akkori értesülésünket most a környezetvédelmi hatósághoz benyújtott előzetes vizsgálati dokumentáció is alátámasztotta. 

Termálvizes rehab-központ termálvíz nélkül

A környezetvédelmi hatóság az előzetes vizsgálati eljárás eredményeként megállapította, hogy a beruházásnak nincs káros hatása, az részükről megvalósulhat.

A kép bal alsó részén a stadion, jobbra fent a lówellness helyszíne (Forrás: Mepár)
A kép bal alsó részén a stadion, jobbra fent a lówellness helyszíne (Forrás: Mepár)

A leírtak szerint egy egész komoly és nagy komplexum fog létrejönni. Kialakításra kerül ugyanis

 • a lovarda és lórehabilitációs központ, 
 • fedeles versenypálya és a hozzá tartozó melegító pálya, valamint nézői tribün, 
 • fedett szín, mely a lovarda technológiai kiszolgálását biztosítja, 
 • zárt trágya gyűjtő, így a bűzhatás elenyésző lesz a tervezők szerint,
 • 4 db oktatóterem és az ezeket kiszolgáló helyiségek, 
 • 2 apartman épület, egyenként 2-2 apartmanegységgel, ezek az odalátogató vendég lovasok elhelyezését biztosítják majd,
 • étterem egy 300 adagos konyhával a látogatók/nézők kiszolgálására, 
 • 61 férőhelyes parkoló, 
 • személyzeti és látogatói vizesblokk, 
 • takarítószer tároló helyiség. 

A lovak rehabilitációjához háromféle eszközt fognak alkalmazni: 

 • hores-trainer spa, ami a vizes kezeléseket biztosítja, 
 • horse-trainer relax, ami a száraz kezeléseket biztosítja, 
 • és egy horse-trainer sun, ami a vizes kezelések utáni lehetőséget biztosítja. 

Ilyen berendezéssel végzik majd a vizes kezeléseket (Fotó: horse-trainerproducts.com)
Ilyen berendezéssel végzik majd a vizes kezeléseket (Fotó: horse-trainerproducts.com)

A vizes kezelésekhez kapcsolódik egy újabb csavar a történetben, hiszen a termálvizesként beharangozott lórehabilitációs központ nem lesz termálvizes. Mint a határozatból és a dokumentációból is kiderült: 

"A rehabilitációs tevékenység során kizárólag a közműszolgáltató által biztosított víz kerül felhasználásra."

A kisvárdaiaknak nem kell tumultustól tartania

Az előzetes vizsgálati dokumentációban foglaltak szerint igazán csendes lesz a lórehabilitációs központ, és még csak azt sem nagyon lehet mondani, hogy a beruházás rengeteg munkahelyet biztosítana a helyieknek. 

A központ üzemeltetéséhez várhatóan 5 fő elég lesz, a tervezett látogatói létszámot illetően pedig havi 300 fővel számolnak a kivitelezők.

Vagyis naponta 10 ember keresheti fel a rehabilitációs központot. "Természetesen a látogatói létszám napi alakulását nagyban befolyásolják a komplexumba szervezett programok gyakorisága" - jegyzik meg a dokumentumban. 

A kivitelezéssel sem várnak már sokáig, olyannyira nem, hogy 2021. júliusa és októbere között zajlana a termálvizes helyett ivóvizes lórehabilitációs központ kivitelezése. 

Seszták köréhez folyik a pénz

A Kárpát-medencei Lovas Akadémia Kft. tavalyi beszámolója is arról árulkodik, hogy már 2020-ban elkezdődött a projekt előkészítése. Első lépésként az ingatlanvásárlás történt meg. Az eddig tetszhalott állapotban lévő 2,2 milliárd forinton ücsörgő cég mérlegében tavaly ugyanis már feltűnt a befektetett eszközök sorok egy 39,2 millió forintos tétel.  

A kiegészítő mellékletben foglaltak szerint ez befejezetlen beruházás, a lórehabilitációs központtal kapcsolatos beruházáshoz ugyanis a Kft. több ingatlant vásárolt meg. A hvg360 korábbi cikke szerint 2020 augusztusában az érintett ingatlanok egyikét a kaszinóbizniszben is érdekelt Kruppa Zsolttól vette meg a Kft., aki két hónappal a 2,2 milliárdos támogatói határozat előtt vette meg az ingatlant. Hogy pontosan mennyit kapott ezért a területért Kruppa - akinek Seszták Miklós feleségével is van közös vállalkozása -, nem tudni pontosan. 

Az előzetes vizsgálati dokumentációban helyszínként rögzített ingatlan azonban 2021. februárjában került a Kárpát-medencei Lovas Akadémia Kft. tulajdonába - ezt már az ingatlan tulajdoni lapjából derül ki. A telket Drágár Pétertől vette meg a cég, aki 2018 áprilisában vette meg azt magánszemélyektől. Drágár Péterről sem mondhatjuk azonban, hogy Seszták körén kívül esne, hiszen a Mikucza-fivérek mindegyikével van közös turisztikai cége. Utóbbiak közül a Kelet-Rest Kft. három éve például azzal a bravúrral került a hírekbe, hogy 4 millió forintos árbevétellel és egyetlen alkalmazott nélkül, egyedüli ajánlattevőként sikerült megvennie az államtól egymilliárd forintért az 55 ezer négyzetméteres, felújított nyíregyházi Erzsébet Szállót - írta az Átlátszó. A Mikucza-fivérek cégei rendszeresen megbízásokat kaptak az elmúlt években Kisvárdán, akiket a bonyolult összefonódások miatt egyszerűen csak Seszták Miklóshoz köthető üzleti körként definiálják őket.