<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Parlamenti írásbeli kérdésre adott válaszból derültek ki újabb információmorzsák a kisvárdai lórehabilitációs központtal kapcsolatban. 

Legutóbb néhány héttel ezelőtt derültek ki friss részletek a környezetvédelmi hatástanulmánynak köszönhetően a Kisvárdán 2,2 milliárd forint közpénzből megvalósuló lórehabilitációs központtal kapcsolatban. Akkor elsőként számoltunk be többek között arról is, hogy a termálvizesnek beharangozott létesítményben minden lesz, csak épp termálvíz nem, valamint a dokumentáció alapján 2021 végére elkészül a létesítmény. 

Most újabb részletek láttak napvilágot: cikkünk megjelenése után Szabó Tímea párbeszédes országgyűlési képviselő kérdésekkel fordult az innovációs és technológiai miniszterhez. A képviselőnő az alábbi kérdéseket tette fel a kormánynak: 

  • Mit fog lépni Miniszter úr a bűncselekmény potenciális sértettje, a Magyar Állam azért, hogy ne vesszen el az adófizetők 2,2 milliárd forintja? 
  • Meddig lehet húzni a beruházás befejezésének határidejét?
  • Miért egy semmiből létrehozott magánalapítványé lesz a közpénzmilliárdokból tervezett létesítmény? 

Ilyen berendezéssel végzik majd a vizes kezeléseket (Fotó: horse-trainerproducts.com)
Ilyen berendezéssel végzik majd a vizes kezeléseket (Fotó: horse-trainerproducts.com)

Palkovics László miniszter helyett államtitkára, Schanda Tamás jegyezte a meglehetősen szűkre szabott, ám még így is új információkat rejtő választ.

Mindenekelőtt - ahogy manapság már az ilyen írásbeli kérdezz-feleletek esetén lenni szokott - egy fricskával és odaszúrással indította válaszát Schanda Tamás. Rögtön igyekezett leszögezni ugyanis, hogy amit Szabó Tímea állít, nem más, mint álhír. Nevezetesen, hogy egy magánalapítványé lenne a létesítmény. 

Vagyis a kedvezményezett Kft.-t és annak tulajdonosát, a magánalapítványt nagyon nehéz lenne teljesen külön entitásként, egymástól teljesen független érdekeltségi körnek kezelni. Mint arról korábban mi is írtunk, a kisvárdai létesítmény megvalósulása 2017 év végén kapott költségvetési forrást, a kedvezményezett pedig sokáig a sportágért felelős szakszövetség, a Magyar Lovassport Szövetség volt. Másfél évvel később aztán a támogatás kedvezményezettjeként egy magánalapítányhoz tartozó céget, a Kárpát-medencei Lovas Akadémia Kft.-t jelölte ki a kormány. A céget alig egy évvel a rendelet megjelenése előtt alapította a Földkelte Kulturális és Környezetvédelmi Egyesület, a Kft. ügyvezetője az a Juhász Péter lett, aki egyben az alapító alapítvány elnöke is. 

A válaszra visszatérve, az államtitkár tájékoztatása szerint 

"a projekt halad". 

A kormány folyamatosan nyomon követi a beruházás megvalósulását, és 2021. július 20-án elindult a kivitelező kiválasztására irányuló közbeszerzési eljárás is. A hirdetmény szerint bő egy hónapon át, augusztus 24-ig várják a jelentkezőket a munkára. 

És bár a környezetvédelmi hatástanulmány szerint 2021 végéig készülne el a létesítmény, az államtitkár válasza szerint ebből csak 2022. december 31. lesz, addig kell elkészülnie a termálvíz nélküli lórehabilitációs központnak. A kedvezményezett, vagyis a Kárpát-medencei Lovas Akadémia Kft.-t 15 éves fenntartási és üzemeltetési kötelezettség terheli - írta Schanda Tamás.