3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Parlamenti írásbeli kérdésre adott válaszból derültek ki újabb információmorzsák a kisvárdai lórehabilitációs központtal kapcsolatban. 

Legutóbb néhány héttel ezelőtt derültek ki friss részletek a környezetvédelmi hatástanulmánynak köszönhetően a Kisvárdán 2,2 milliárd forint közpénzből megvalósuló lórehabilitációs központtal kapcsolatban. Akkor elsőként számoltunk be többek között arról is, hogy a termálvizesnek beharangozott létesítményben minden lesz, csak épp termálvíz nem, valamint a dokumentáció alapján 2021 végére elkészül a létesítmény. 

Most újabb részletek láttak napvilágot: cikkünk megjelenése után Szabó Tímea párbeszédes országgyűlési képviselő kérdésekkel fordult az innovációs és technológiai miniszterhez. A képviselőnő az alábbi kérdéseket tette fel a kormánynak: 

  • Mit fog lépni Miniszter úr a bűncselekmény potenciális sértettje, a Magyar Állam azért, hogy ne vesszen el az adófizetők 2,2 milliárd forintja? 
  • Meddig lehet húzni a beruházás befejezésének határidejét?
  • Miért egy semmiből létrehozott magánalapítványé lesz a közpénzmilliárdokból tervezett létesítmény? 

Ilyen berendezéssel végzik majd a vizes kezeléseket (Fotó: horse-trainerproducts.com)
Ilyen berendezéssel végzik majd a vizes kezeléseket (Fotó: horse-trainerproducts.com)

Palkovics László miniszter helyett államtitkára, Schanda Tamás jegyezte a meglehetősen szűkre szabott, ám még így is új információkat rejtő választ.

Mindenekelőtt - ahogy manapság már az ilyen írásbeli kérdezz-feleletek esetén lenni szokott - egy fricskával és odaszúrással indította válaszát Schanda Tamás. Rögtön igyekezett leszögezni ugyanis, hogy amit Szabó Tímea állít, nem más, mint álhír. Nevezetesen, hogy egy magánalapítványé lenne a létesítmény. 

Vagyis a kedvezményezett Kft.-t és annak tulajdonosát, a magánalapítványt nagyon nehéz lenne teljesen külön entitásként, egymástól teljesen független érdekeltségi körnek kezelni. Mint arról korábban mi is írtunk, a kisvárdai létesítmény megvalósulása 2017 év végén kapott költségvetési forrást, a kedvezményezett pedig sokáig a sportágért felelős szakszövetség, a Magyar Lovassport Szövetség volt. Másfél évvel később aztán a támogatás kedvezményezettjeként egy magánalapítányhoz tartozó céget, a Kárpát-medencei Lovas Akadémia Kft.-t jelölte ki a kormány. A céget alig egy évvel a rendelet megjelenése előtt alapította a Földkelte Kulturális és Környezetvédelmi Egyesület, a Kft. ügyvezetője az a Juhász Péter lett, aki egyben az alapító alapítvány elnöke is. 

A válaszra visszatérve, az államtitkár tájékoztatása szerint 

"a projekt halad". 

A kormány folyamatosan nyomon követi a beruházás megvalósulását, és 2021. július 20-án elindult a kivitelező kiválasztására irányuló közbeszerzési eljárás is. A hirdetmény szerint bő egy hónapon át, augusztus 24-ig várják a jelentkezőket a munkára. 

És bár a környezetvédelmi hatástanulmány szerint 2021 végéig készülne el a létesítmény, az államtitkár válasza szerint ebből csak 2022. december 31. lesz, addig kell elkészülnie a termálvíz nélküli lórehabilitációs központnak. A kedvezményezett, vagyis a Kárpát-medencei Lovas Akadémia Kft.-t 15 éves fenntartási és üzemeltetési kötelezettség terheli - írta Schanda Tamás. 
 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!