3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Bejelentette a nyugdíjkiegészítés mértékét a miniszterelnök - az elszállt infláció miatt van erre szükség, egy félhavi plusz érkezhet novemberben. Kiszámoltuk, mekkora emelést jelent mindez. FRISSÍTÉS: a "félhavi nyugdj" erős túlzás volt, kisebb lesz a nyugdíjemelkedés a vártnál.

Az idei évben az infláció magasabb volt a vártnál, ezért csak úgy tudjuk megőrizni a nyugdíjak értékét, ha nyugdíj-kiegészítést fizetünk. Ezért novemberben átlagosan közel félhavi nyugdíjjal többet visz majd a postás - közölte a miniszterelnök.

Pontos elszámolás, hosszú barátság. A nyugdíjasok számíthatnak ránk 

- zárta szavait a miniszterelnök.

Mennyire számíthatnak a nyugdíjasok?

Az átlagnyugdíj összege 208 500 forint jelenleg, ennek a fele 104 250 forint - ennél kevesebb lesz az összeg, legalábbis a miniszterelnök közel félhavi nyugdíjat említett. Mindenesetre a 104 250 forint 11 hónapra bontva (mert a kiegészítés novemberben az év első 11 hónapjára vonatkozik) 9 477 forint lenne, ami nagyjából 4,5 százalékos emelést jelent - vagy hogy alkalmazkodjunk a miniszterelnök megfogalmazásához, közel 4,5 százalék lesz a kiegészítés. 

Az átlagnyugdíj így 208 500 forintról 217 800 forintra emelkedhet.

Hogy ez bőkezű vagy szűkmarkú ajánlat? Ahogy korábbi elemzésünkben írtuk az Mfor.hu-n: a november-decemberben szűk sávban megbecsülhető éves átlagos index alapján egy 3-4 százalékos korrekció elegendő lehetne, ám a döntést megalapozó adat ennek bő dupláját teheti szükségessé:

Frissítés: a kormány máshogy számol - jóval kevesebb lesz a nyugdíjemelés

Orbán Viktor kerülte a számokat nagy bejelentésében, Gulyás Gergelyre bízta azok bejelentését - így a Kormányinfón derült ki, hogy a miniszterelnök szavai alapján túlbecsültük a nyugdíjemelés mértékét. 

A Miniszterelnökséget vezető miniszter ugyanis 3,5 százalékos nyugdíjelemésről beszélt, ami "a matematika sajátosságai miatt" a már megemelt nyugdíjakhoz képest 3,1 százalékos emelést jelent. Egy átlagos nyugdíj a kormány számai szerint 210 700 forint volt eddig, ennek 6 532 forintos emelésére kerül sor. Az átlagos öregségi nyugdíj összege 217 232 forintra emelkedik.

Az Orbán Viktor által említett "közel félhavi" novemberi plusz (a novemberi és a visszamenőleges idei emelések összege) az átlagnyugdíj mellett 78 384 forintos többletet jelent - az eddigi havi átlagnyugdíjnak ez mindössze a 37 százaléka. 

Erre a 37 százalékra mondta azt tehát Orbán Viktor, hogy "közel félhavi nyugdíj".

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!