<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
9p

A szerdai Kormányülés után néhány órás határidővel hívta össze a sajtót a kormány. 

16:43

Véget ért a Kormányinfó.

16:41

Lapunk nyugdíjasinflációt illető kérdésére Gulyás elmondta, a kormány amennyire tudja, megóvja a nyugdíjasokat az áremelkedésétől. Véleménye szerint amit lehet, azt egyebek mellett a 13. havi nyugdíj visszaépítésével, illetve a hivatalosan várt inflácónak megfelelő emeléssel, megtette a kormány. Említett a január elején esedékes nyugdíjemelést is.

16:40

Az Mfor kérdésére Gulyás Gergely egyebek mellett elmondta, hogy a kormány szerint rendben van, hogy az árstopok miatt bizonyos mennyiségi korlátozásokat vezetnek be a boltok, legfeljebb a meghúzott szabályozási szintekkel nem értenek egyet. 

16:37

Az oktatási törvénycsomagot idén már nem nyújtják be. A munka jól áll, de amíg nem tiszta a pedagógus-béremelés kérdése, Gulyás Gergely szerint más, egyébként jó szándékú módosítások is más fényben tűnhetnének fel, ezért ez nem lenne szerencsés.

16:29

Ha úgy alakul, hogy Vitézy Dávid közlekedési szakértelmével a jövőben segítené a kormányt, azt szívesen fogadják majd; de most ő döntött a távozás mellett.

16:23

A kormánynak nincs véleménye a hazai média helyzetéről, de Gulyás Gergely személyesen azért nem elégedett a magyar sajtóhelyzettel, mert túlságosan durva a sajtó nyelvezete. 

16:21

Gulyás Gergely kijelentette, hogy a kifizetési stop október 31-ig tartott, azóta nincs ilyen stop. Hozzátette, az októberi költségvetés szufficites lehet.

16:18

A kormány számítása szerint nincsen ok arra, hogy ne kapjuk meg a visszatartott EU-s pénzek 100 százalékát, az, hogy a Bizottságban milyen politikai álláspontok vannak, és ez hogyan befolyásolja a kifizetett pénzeket, majd kiderül. Gulyás Gergely szerint jogilag nem tartható vissza pénz Magyarországtól, ezt igazságtalannak tartaná.

16:16

A Vodafone felvásárlásával kapcsolatban a miniszter elmondta, folyamatban van az átvilágítás, ezután határozzák meg a végleges árat. Gulyás Gergely szerint ez még hónapokig el fog tartani. Hozzátette, a kormány véleménye nem változott a döntés bejelentése óta.

16:13

Az Adria-gázvezeték fejlesztésének kapcsán dolgozik a kormány, és bíznak abban, hogy a horvát kormány is támogató lesz ezzel kapcsolatban. A miniszter véleménye szerint az üdvözlendő lenne, hogyha támogatóbb lenne a horvát kormány.

Az új energiaügyi minisztériumhoz azok a feladatkörök kerülnek, amiknél nem alapvetés és nem kötelező az, hogy független hatóságnál maradjanak. Számszerűsítve a területek nagyjából 80 százaléka a minisztériumhoz kerül majd.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2022. november 16-án. Fotó: MTI/Soós Lajos
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2022. november 16-án. Fotó: MTI/Soós Lajos

16:04

Gulyás Gergely örömmel vette azt, hogy Ukrajna visszafoglalta Herszont. Kérdésre válaszolva elismerte, hogy a nyugati fegyverek hozzájárultak ehhez a sikerhez.

A miniszter szerint Magyarország ennek ellenére nem kell, hogy felülvizsgálja a fegyverszállításokkal kapcsolatos álláspontját. Emlékezetett, különleges helyzetben vagyunk, ugyanis Magyarország csak Kárpátalján keresztül tudna fegyvereket szállítani.

16:02

A miniszter szerint a kormány nem szól bele a magyar média tartalmába. Gulyás Gergely szerint az újságírók nem egyeztetnek a kormánnyal arról, hogy mit írnak meg, csak megírják a cikkeket.

Gulyás Gergely emellett kijelentette, hogyha

valaki azt írja, hogy Ukrajna megtámadta Oroszországot, az hülyeséget ír.

15:58

Gulyás Gergely szerint Ukrajna egy megtámadott ország, amellyel Magyarország szolidaritást vállalt. A miniszter ugyanakkor hozzátette, hogy az a bánásmód, amelyet a háború előtt Ukrajna megengedett magának a kisebbségekkel szemben legdurvábban sért minden nemzetközi egyezményt.

15:49

Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely kijelentette, hogy az uniós pénzek esetében heteken belül lesz megállapodás, már nem hónapokban kell számolni. A miniszter szerint ugyanakkor nem szabad túlbecsülni ezt az összeget, a magyar GDP 1,4 százalékáról beszélünk.

15:45

Azzal kapcsolatban, hogy miért ilyen lassan jelentették be Palkovics László lemondását, a Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy az új miniszter személyével egyszerre akarták bejelenteni ezt. Elárulta, a lemondás oka az, hogy Palkovics a várható hatáskörcsökkenés miatt nem vállalta tovább a tisztséget.

15:43

Azon kérdésre, hogy meddig maradhat a benzinárstop, Gulyás Gergely elmondta, hogy az intézkedéssel a családoknak akartak segíteni, ez mérsékelte is az inflációt. Emlékeztetett, a céges autóknál már megszűnt az árstop, de összességében nehéz kivezetni egy ilyen intézkedést.

15:40

Tervben van ukrajnai látogatás, de Gulyás Gergely nem árulta el, hogy ki és mikor mehet Ukrajnába.

15:37

Azzal kapcsolatban, hogy Donald Trump bejelentette indulását a 2024-re az amerikai elnökségért, Gulyás Gergely sok sikert kívánt.

15:36

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő szavai szerint eddig összesen 984 591 menekült érkezett Ukrajnából, a legutóbbi heti bontásban még nem látszik, hogy a háború intenzitásának növekedése miatt több menekült érkezne. 

A tegnapi rakétatámadás után az ukrán energiaellátás 80 százaléka károsodott - tette hozzá Gulyás Gergely.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2022. november 16-án. Fotó: MTI/Soós Lajos
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2022. november 16-án. Fotó: MTI/Soós Lajos

15:35

A katonai jelenlét megerősítését az ukrán határon egyelőre nem tervezi a kormány, nem látják szükségesnek.

15:32 

Lengyelországi kormányzati látogatás külön a tegnapi rakétabecsapódás miatt nincs betervezve, de Gulyás Gergely szerint mind a lengyelek, mind a magyar kormány a korábbi tervek szerint utazik majd. 

15:30

A kormány nem tart attól, hogy országos tojás- és burgonyahiány lenne. Gulyás Gergely szerint a korlátozás minden boltra vonatkozik, így nem igaz, hogy kiszorítanák a nagyobb láncokat.

15:27

A háziorvosi rendszer átállásával kapcsolatban Gulyás Gergely úgy fogalmazott, hogy az új rendszer biztosan drágább lesz majd, de így mindenki előbb juthat majd ellátáshoz, Pintér János belügyminiszter közöl majd részleteket a hajdú-bihari projektről. Hozzátette, a kormány nyitott a Magyar Orvosi Kamara további ellenjavaslataira is.

A fővárosra az új ügyeleti rendszer 2023-ban nem terjed ki, 2024-ről még nincs döntés – derült ki a miniszter szavaiból.

15:26

Azon kérdésre, hogy a főváros idén is megkapja a kormánytól a 10,2 milliárd utalást az egészségügyi programra, Gulyás Gergely egy hét türelmet kért a válaszra.

15:23

A finn, svéd NATO-csatlakozás ratifikációjával kapcsolatban a miniszter kijelentette, ebben biztosan nem Magyarország lesz az utolsó, biztosan Törökország előtt fogja ratifikálni a kormány ezt.

15:21

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kijelentése szerint egyedül Oroszország felelős a tegnap esti lengyelországi eseményekért. A miniszter kérdésre válaszolva elmondta, Oroszország közvetetten felelős a lengyelországi rakéta becsapódásért, de Gulyás Gergely szerint nehéz közvetlenül Oroszországot hibáztatni, ha tényleg ukrán rakéta csapódott be.

15:18

Ha baj lenne a Barátság kőolajvezetékkel, Gulyás Gergely szerint nagyrészt már megteremtették a déli olajvételezés lehetőségeit, például tengeri úton, tankerekkel, Horvátországon keresztül is érkezhetne az olaj.

15:16

Arra a kérdésre, hogy állhat-e tárgyalási szándék a tegnapi lengyelországi rakétabecsapódás kapcsán, a miniszter kijelentette, nem katonai szakember. Mint mondta, feltehetőleg az amerikaiak hírszerzési, haditechnikai információi pontosak voltak, így korán tudhatták, hogy ukrán rakéta landolhatott Lengyelországban - mondta Gulyás Gergely. A miniszter nem tulajdonít nagyobb lehetőséget annak, hogy Joe Biden elnök szokatlanul óvatosan nyilatkozott.

15:14

Nem gyorsítják a magyarországi haderő-fejlesztést a tegnapi lengyelországi események miatt. 

15:12

Gulyás Gergely bejelentette, hogy turisztikai akciótervet fogadott el a kormány arra hivatkozva, hogy a fűtési szezon közeledtével egyre nehezebb helyzetbe kerül az iparág. Az akcióterv részeként a turizmusfejlesztési hozzájárulás (nettó bevétel 4 százaléka) felfüggesztődik 2023 márciusáig.

Eltörlik a SZÉP-kártya zsebeit, ugyanazon célokra, de korlátozás nélkül lehet majd felhasználni a feltöltött összegeket, teljes lesz az átjárás az egyes területek közt

- jelentette be Gulyás Gergely. 

15:10

A miniszter szerint Orbán Viktor támogatásáról biztosította Lengyelországot, és beszélt a NATO főtitkárával. Kijelentette, várják a vizsgálat eredményét, de a rendelkezésre álló adatok szerint ukrán rakéta csapódhatott be. Hangsúlyozta, ez is jelzi, törekedni kell a minél előbbi békére.

Ugyanakkor kijelentette, Magyarország magára nézve kötelezőnek tartja a NATO-alapszerződés 5. cikkelyét, és úgy látja, hogy egyetértés van ebben a tagállamok közt. 

15:08

Gulyás Gergely elsőként elmondta, hogy a háború eleje óta megszokhattuk, hogy a kormányülések témái közt a háború, energiabiztonság, szankciók téma gyakran előkerül, ez ma különösen is indokolt volt. Kijelentette, Barátság kőolajvezeték leállása ideiglenes volt, Magyarország ellátása akkor is biztosított lett volna, hogyha nem indul újra. Mind a Molnak, mind az országnak van stratégiai tartaléka.

Délután kettőkor egyelőre alacsonyabb nyomással újraindult a Barátság kőolajvezetéken az ellátás.

15:05

Kezdődik a Kormányinfó. 

Összeült ma a kormány

Orbán Viktor szokás szerint Facebookos videójában árulta el, hogy ma kormányülést tartottak, ezután néhány órával később pedig a sajtót is összetrombitálták a Kormányinfóra.

Az biztos, hogy akad miről beszélni, hiszen azután, hogy tegnap este egy rakéta csapódott be Lengyelország területére, valamint leállt a Barátság kőolajvezeték, a miniszterelnök úgy döntött, hogy összehívja a Védelmi Tanácsot.