3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A kormány koronavírussal foglalkozó sajtótájékozatóján elhangzott, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda egy esetben már beazonosította a vírussal kapcsolatos álhírek terjesztésének elkövetőjét, további három esetben még folytatja a nyomozást. Tegnap 33 koronavírus tesztet végeztek el hazánkban, s az elmúlt 24 órában egy háromtagú család került be az egri kórház karanténjába, ahol a tesztek eredményét várják.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a haszonszerzésből elkövetett félretájékoztatás bűntettnek számít, amit folyamatosan figyel a magyar kormány. Eddig 28 hírrel kapcsolatban állapították meg, hogy közveszélyes információt tartalmaz, de jelenleg még csak 4 büntetőeljárás folyik, közülük már egy elkövetőt be is azonosítottak. 

Az Országos Tisztifőorvos Asszony, Müller Cecília elmondta, hogy továbbra sincs magyar fertőzőtt, bár növekvő számot mutatnak a tesztigénnyel fellépő járványügyi szakemberek beszámolói, ezért jelentősen fokozódott a kontaktkutatási eljárások száma.

Figyelik a vírussal kapcsolatos álhíreket. Fotó: depositphotos.com
Figyelik a vírussal kapcsolatos álhíreket. Fotó: depositphotos.com

Az Európai Unióból érkező úgynevezett "szelektív üzenetet" kapott tegnap Ausztria, Csehország és Magyarország, tehát azon országok, amelyeket érintenek azok a lányok, akik Bécsből Budapesten át utaztak Csehországba FLIX busszal. Végigkövették az útjukat, kutatják a kontaktszemélyelyeket, akikkel a lányok találkozhattak. A lányokról kiderült, hogy nem 2 főről van szó, hanem négyről, akik közül hárman betegedek meg. Közülük 2 fő Csehországban lett rosszul, a harmadik lány vissza akart utazni Amerikába, de útja közben olyan tüneteket észlelt magán, hogy jelenleg egy dániai kórházban tartózkodik. A lányok két napig tartózkodtak Budapesten egy belvárosi lakásban, melynek bérlőjével nem találkoztak, viszont gyalogosan több helyen is jártak, például romkocsmában, palacsintázóban, gyógyszertárban, valamint a Széchenyi Fürdőben is.

Müller Cecília felhívta a figyelmet arra, hogy a Széchenyi Fürdőben már egy hete megerősített fertőtlenítési eljárást követ, a klórszintet is megemelték a medencékben. A nem klórozható gyógyvíz pedig olyan magas hőfokú, amit a vírus nem él át, ennek ellenére elrendelték a rendkívüli takarítást ott is. A cseh hatóságok minden utast kiértesítettek, de továbbra is várja a magyar hatóság a busz ülésrendjét, hogy kiderüljön, kik ültek igen közel a lányokhoz. A népegészségügyi munkatársak viszont jelenleg is folyamatosan dolgoznak a lányok útvonalán, s göngyölítik fel a kontaktusok útját.

Menczer Tamás külügyi szóvivő arról számolt be, hogy a világ öt országában 12 magyar van karanténban. Olaszországban egy magyar kamionsofőr rekedt a lombardiai karanténban, de jól van,  valószínűleg március 9-én feloldják a karantént. A Tenerifén rekedt magyar családnál is lehet, hogy hamarabb feloldják a karantént. Németországban egy Erasmus-on részt vevő magyar lány van karanténban, aki tünetmentes, viszont együtt kávézott egy társával, akiről kiderült a fertőzés. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!