5p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Elindult a kormány koronavírussal foglalkozó weblapja, ezzel együtt még mindig furcsa, hogy a külföldi kórházakkal szemben elvétve találni olyan magyar kórházi honlapot, amelyen tájékoztatást adnak az érdeklődőknek a koronavírus jelenlegi aktualitásairól, vagy az alapvető higiénés szabályokról.

Aktívvá vált a kormány koronavírusról szóló honlapja, amely gyönyörű nagy számokkal, ikonokkal, térképekkel ellátott munka, sőt, még külön Facebook oldalt is kapott:  Ezzel együtt nagy valószínűséggel szinte mindenki a sajtóból tájékozódik/tájékozódott az egyre terjedő vírusról, ahol néha az álhírek között kell megtalálni a valódiakat, ezért talán a leghitelesebb az lenne, ha az egészségügyi intézmények honlapján is  hozzájuthatnánk információkhoz a járvánnyal kapcsolatban. Igen sok kórház honlapjára rákattintottunk, s ezek után kijelenthető, hogy a magyar egészségügyi intézmények 90 százaléka semmilyen aktuális információt nem tett fel a koronavírus jelenlegi helyzetéről. A legtöbb kórház utolsó aktualitása az influenza miatti látogatási tilalom kihirdetése.

A leghitelesebb tájékoztatás a kórházak honlapja lenne. Fotó: depositphotos.com
A leghitelesebb tájékoztatás a kórházak honlapja lenne. Fotó: depositphotos.com

Ezért inkább azokat emelnénk ki, amelyek a kórházi weblapok böngészésekor pozitív meglepetést okoztak. Tehát ha valamely kórházat kihagynánk a listából, az annak köszönhető, hogy szúrópróbaszerűen teszteltük az intézményeket.

  • A Győri Petz Aladár Kórház honlapján feltüntették a koronavírus miatt hívható ingyenes zöld számot.
  • Az Ajkai Magyar Imre Kórház február 28-i bejegyzése arról tájékoztatja honlapján a látogatóit, hogy az intézményben jelenleg nincs diagnosztizált koronavírusos beteg.
  • A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Klinikai Központja arról tájékoztatja az érintetteket internetes felületén, hogy a koronavírussal kapcsolatban intézkedéseket vezetett be az egyetem kínai hallgatóival kapcsolatban, de ez nem érinti a vírussal kapcsolatos általános teendőket.
  • A Dél-Pesti Centrumkórházban már hetekkel ezelőtt kialakítottak egy karantént a külföldről hazaérkező magyarok számára, ezért kiemelt szerepük tökéletesen egybevág aktualizált honlapjukkal, ahol megtalálhatók a koronavírusról szóló információk.
  • A Magyar Honvéd Kórház honlapján egyedülálló módon nem csak a legfrisseb statisztikákat találtuk meg (az elmúlt egy hétben hány embert látott el a sürgősségi osztály, hány műtét volt, hány baba jött a világra), hanem szó esik a koronavírusról is. Mint írják, a koronavírus járványügyi helyzetének monitorozását a kórház szakemberei folyamatosan végzik. Szintén folyamatos a járványügyi koordináció a Magyar Honvédségen belül és a társszervekkel egyaránt. Mindennek érdekében az intézmény egy katonai összekötő tisztet delegálta a Belügyminisztérium Központi Ügyeleti Szolgálatába. 
  • A pálmát a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjának honlapja viszi, ahol elérhető Dr. Kemenesi Gábor, a Klinika virológusával készült igen informatív interjú. A Virológia Pécs FB-oldalán egyébként folyamatosan interaktívan tájékoztat a vírussal kapcsolatban.
  • A magán egészségügyi intézmények közül a Duna Medical Centernél találtunk információt a vírussal kapcsolatban.

Kitekintettünk az országhatáron túlra, s megnéztük, hogy például Angliában, ahol tegnap 36-ra ugrott a fertőzöttek száma, mi fogadja az internetező látogatókat. A  Barth Health oldalán, amely öt kórházat ölel fel, köztük a Londoni Királyi Kórházat, ez fogadja a betegeket és érdeklődőket:

Aggódik a koronavírus miatt? Ha nemrég tért vissza Vuhanból (Kína), Iránból vagy más olaszországi vagy koreai térségből, kérjen tanácsot! Ugyanitt rá lehet kattintani egy linkre, ami - valószínűleg a nagy érdeklődés miatt - épp lefagyott.

Európában a legnagyobb, 1600 fős fertőzöttséget mutató Olaszországból a milánói San Raffaele Kórház honlapján kevés információ van ugyan, de egy telefonszám igen, amit bármikor hívhatnak a látogatók, vagy a műtétre előjegyzett betegek. 

Németországban péntek este 63 fertőzőttről tudtak a hatóságok. A Müncheni LMU Klinika honlapján is találtunk információkat a koronavírusról, ahol egy linkkel vezetik tovább az olvasót, s megadnak egy telefonszámot is, ha gyanús megbetegedésről van szó, valamint feltüntetik a bajorországi Egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hivatal telefonszámát is.

Romániában a napokban új fertőzöttet diagnosztizáltak egy temesvári férfi személyében, megnéztük, hogy a temesvári kórházak közül van-e olyan, amelyik honlapján is foglalkozik a járvánnyal. A Spitalul Clinic Judetean de Urgenta weblapján hosszú és szinte minden kérdést megválaszoló tájékoztatót találtunk, sőt közlik is, hogy a koronavírus járványra való tekintettel az összes osztályán megtiltja a látogatást bizonytalan időre.

Csehországban is van már két fertőzött beteg, a Nové Mesto-ban található Všeobecná Fakultní Nemocnice V Praze honlapján tájékoztató fogadja az embert, de a prágai Hospital Na Františku Prague is informálja a látogatókat a járvánnyal kapcsolatos tudnivalókról.

Ausztriában ötre nőtt a fertőzöttek száma, a többi között például a Hospital Bludenz honlapja is foglalkozik a koronavírussal.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!