3p

Egy twitterező azt állította, az országban kapható toalettpapítokat Kínában gyártják, ahol most a járvány miatt leállt a termelés. Ebből semmi sem volt igaz, ám hiába cáfolta rögtön az összes nagy lap, az emberek fejvesztve rohantak a boltokba, és az összes gurigát elkapkodták, így a WC-papír most már tényleg hiánycikk az országban.

Koronavírusos álhír miatt lett egy nap leforgása alatt hiánycikk a WC-papír Japánban. A Twitteren az a téves információ kezdett el terjedni, hogy a járvány miatt leállítják a termelést a kínai toalettpapír-gyárakban, márpedig a Japánban értékesített gurigák is onnan származnak, így hamarosan nem érkezik majd az országba utánpótlás.

Montázs: FNN Prime
Montázs: FNN Prime

"Kínában állítólag zárnak be a WC-papír gyárak, ezért nehéz lesz beszerezni a WC-papírt!

A WC-papírnak ugyanaz az alapanyaga, mint a maszkoknak, ezért egyre kevesebb van raktáron."

- szól az őrületet megindító twittek fordítása.

Ez a pletyka olyan gyorsan és széleskörűen terjedt el, hogy az emberek pánikba estek, megrohamozták a boltokat, elkezdték raklapszámra vásárolni a WC-papírt, és most már ott tart a helyzet, hogy valóban sehol sem lehet kapni klópapírt. Még online sem: se a helyi Amazon se a Rakuten nem tudja kiszolgálni a törölni vágyó vásárlókat.

És mindennek semmi értelme nem volt: a nagy japán lapok a jelenséget látva azonnal cáfoló cikkeket jelentettek meg, melyben leírják, hogy az országban értékesített WC-papírok 97 százalékát az országon belül gyártják, a hazai üzemek nem állnak le, az ellátás biztosított, így fölösleges minden felhalmozás. De már késő volt minden erőfeszítésük, a boltok papírrészlegein most ilyen polcokba lehet belefutni:

Üres WC-papíros polcok egy Rittou-i boltban. A fotót egy Japánban élő olvasónk készítette.
Üres WC-papíros polcok egy Rittou-i boltban. A fotót egy Japánban élő olvasónk készítette.

Itt egy sor további üres polcot nézegethet Japánból, ha úgy tartja a kedve.

Egy Japánban élő olvasónk szerint nem csak a WC-papír lett hirtelen hiánycikk, az magával rántotta a zsebkendőket és a tisztasági betéteket is, így most gyakorlatilag egyiket sem lehet kapni az országban.

A dolog azért érdekes, mert forrásunk elmondása szerint a japánokra egyáltalán nem jellemző az efféle pánik-felhalmozás. Míg a jelenleg nulla darab fertőzöttet felmutató Magyarországon az elmúlt héten a lakosság nagy része azzal volt elfoglalva, hogy betárazzon tartós élelmiszerből, sőt, pelenkából, addig a betegség által alaposan megtépázott távol-keleti szigetországban nem foglalkoztak ilyesmivel. Illetve a klópapír-pánik nyomán most egy kicsit megindult itt is a felhalmozás, néhány konzerv és instant ramen leves elfogyott a polcokról, de azok kapcsán nem lehet tömeges felvásárlásról beszélni. Mindenki csak a WC-papírt akarja.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!