TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

Egy twitterező azt állította, az országban kapható toalettpapítokat Kínában gyártják, ahol most a járvány miatt leállt a termelés. Ebből semmi sem volt igaz, ám hiába cáfolta rögtön az összes nagy lap, az emberek fejvesztve rohantak a boltokba, és az összes gurigát elkapkodták, így a WC-papír most már tényleg hiánycikk az országban.

Koronavírusos álhír miatt lett egy nap leforgása alatt hiánycikk a WC-papír Japánban. A Twitteren az a téves információ kezdett el terjedni, hogy a járvány miatt leállítják a termelést a kínai toalettpapír-gyárakban, márpedig a Japánban értékesített gurigák is onnan származnak, így hamarosan nem érkezik majd az országba utánpótlás.

Montázs: FNN Prime Montázs: FNN Prime

"Kínában állítólag zárnak be a WC-papír gyárak, ezért nehéz lesz beszerezni a WC-papírt!

A WC-papírnak ugyanaz az alapanyaga, mint a maszkoknak, ezért egyre kevesebb van raktáron."

- szól az őrületet megindító twittek fordítása.

Ez a pletyka olyan gyorsan és széleskörűen terjedt el, hogy az emberek pánikba estek, megrohamozták a boltokat, elkezdték raklapszámra vásárolni a WC-papírt, és most már ott tart a helyzet, hogy valóban sehol sem lehet kapni klópapírt. Még online sem: se a helyi Amazon se a Rakuten nem tudja kiszolgálni a törölni vágyó vásárlókat.

És mindennek semmi értelme nem volt: a nagy japán lapok a jelenséget látva azonnal cáfoló cikkeket jelentettek meg, melyben leírják, hogy az országban értékesített WC-papírok 97 százalékát az országon belül gyártják, a hazai üzemek nem állnak le, az ellátás biztosított, így fölösleges minden felhalmozás. De már késő volt minden erőfeszítésük, a boltok papírrészlegein most ilyen polcokba lehet belefutni:

Üres WC-papíros polcok egy Rittou-i boltban. A fotót egy Japánban élő olvasónk készítette. Üres WC-papíros polcok egy Rittou-i boltban. A fotót egy Japánban élő olvasónk készítette.

Itt egy sor további üres polcot nézegethet Japánból, ha úgy tartja a kedve.

Egy Japánban élő olvasónk szerint nem csak a WC-papír lett hirtelen hiánycikk, az magával rántotta a zsebkendőket és a tisztasági betéteket is, így most gyakorlatilag egyiket sem lehet kapni az országban.

A dolog azért érdekes, mert forrásunk elmondása szerint a japánokra egyáltalán nem jellemző az efféle pánik-felhalmozás. Míg a jelenleg nulla darab fertőzöttet felmutató Magyarországon az elmúlt héten a lakosság nagy része azzal volt elfoglalva, hogy betárazzon tartós élelmiszerből, sőt, pelenkából, addig a betegség által alaposan megtépázott távol-keleti szigetországban nem foglalkoztak ilyesmivel. Illetve a klópapír-pánik nyomán most egy kicsit megindult itt is a felhalmozás, néhány konzerv és instant ramen leves elfogyott a polcokról, de azok kapcsán nem lehet tömeges felvásárlásról beszélni. Mindenki csak a WC-papírt akarja.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.