3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A szövetkezet egyik fő célja a gyermekgondozási know-how tagok közti áramoltatása lenne, de a közösség a munkavállalást is elősegítené.

Salátatörvény-tervezetet nyújtott be Kósa Lajos és Dunai Mónika fideszes képviselő, mely címadó intézkedéseként szövetkezetet hoznának létre a kisgyermekkel otthon lévőknek. Mint a tervezetben áll, 

a kisgyermekkel otthon lévők szövetkezete olyan speciális szövetkezet, amelynek célja nem nagyszülőként gyermekgondozási díjban vagy gyermekgondozást segítő ellátásban részesülők vagyoni, szociális, kulturális helyzetének előmozdítása, lehetőséget biztosítva arra, hogy a tagok rugalmas keretek között a foglalkoztatásba bekapcsolódjanak, illetve abban újra részt vehessenek, közösséghez tartozhassanak. A kisgyermekkel otthon lévők szövetkezetének célja továbbá az is, hogy elősegítse a tagok között a kisgyermekek gondozásához, neveléséhez kapcsolódó tudás- és ismeretanyag átadását, valamint tapasztalatcserét, ezen túlmenően pedig hozzásegítse tagjait a kisgyermekek gondozását, nevelését érintő új ismeret- és tudásanyag megszerzésének lehetőségéhez.

A tervezet szerint a szövetkezet tagjainak legalább 90 százalékban nem nagyszülőnek kell lennie. A tagsághoz a szövetkezet alapszabályában meghatározott nagyságú tagdíjat vagy nem pénzbeli vagyoni hozzájárulást kell juttatni. A szövetkezetnek lesz egy ismeretfejlesztési és edukációs alapja is, a fenti idézet szerint annak keretében megy majd a gyerekgondozási továbbképzés, tapasztalat-átadás a tagok között.

A törvényjavaslat szerint maga az alap viszont a tagok között nem osztható fel, illetve a pénzeire nyereségként sem lehet tekinteni, ám ha gazdasági társasággá alakul a szövetkezet vagy jogutód nélkül megszűnik, akkor az alapot az alapszabály rendelkezése szerinti más kisgyermekkel otthon lévők szövetkezetének vagy szövetkezeti érdekképviseleti szervezetnek adja át. A kisgyermekkel otthon lévők szövetkezete által nyújtott szolgáltatásokért szolgáltatási díjat kell fizetni, az éves nettó árbevételének legalább 85 százalékát a tagok között személyes közreműködésük arányában osztja fel, mondja ki a törvénytervezet.

Munkaközvetítő-szövetkezet

A tervezet arról is szól, hogy a szövetkezeti tagok a személyes közreműködésüket harmadik személy részére nyújtott - külsős - szolgáltatás keretében is teljesíthetik. Ilyen külsős munka esetén a Polgári Törvénykönyv megbízásra vonatkozó, valamint a munka törvénykönyvének e törvényben meghatározott szabályait és a munkavédelemről szóló törvény irányadó rendelkezéseit kell megfelelően alkalmazni.

A törvény kimondja, hogy feladatteljesítésnél az azért járó összeg nem lehet alacsonyabb, mint amit a munka törvénykönyvének 153. paragrafusa meghatároz - vagyis a minimálbért/garantált bérminimumot meg kell adni. A törvényjavaslat kötelező pihenőidőt is meghatároz ilyen külsős szövetkezeti bevetéseknél, eszerint napi hat órát meghaladó feladatteljesítés esetén napi húsz, ha a munka a napi kilenc órát meghaladja, akkor ezen felül még napi 25 perc szünetet kell biztosítani.

Frissítés: A kismama-szövetkezet ötlete nem új, Kósa most egy három éves koncepciót porolt le. Az alábbi, 2018-as felvételen Novák Katalin beszél róla, a videó közepétől:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!