2019. június 20. 19:48

Jakab Péter jobbikos politikus Orbán Viktor-szobrot állított volna Felcsúton.

Sérti az Országgyűlés tekintélyét, ezért Kövér László házelnök visszautasította egy jobbikos politikusnak a 2020-as költségvetési törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványát. A jogalkotásban igen ritka házelnöki eljárást az váltotta ki, hogy Jakab Péter egy, Orbán Viktor miniszterelnököt ábrázoló szobrot javasolt felállítani Felcsúton, a  miniszterelnök házánál, a költségekre pedig 100 ezer forintot különített volna el a Miniszterelnöki Kabinetiroda kommunikációs büdzséjéből. A maradék összeget pedig - a módosító indoklása szerint - "Mészáros Lőrinc, mint Orbán Viktor vagyonkezelője" bevonásával javasolta biztosítani.

Kövér László (fotó: Illyés Tibor/MTI) Kövér László (fotó: Illyés Tibor/MTI)

Kövér Lászlónál vélhetően az verte ki a biztosítékot, ahogy Jakab megindokolta a költést (szöveghűen idézzük):

Minden bukott diktátornak jár a szobor, hogy később legyen mit ledönteni. A fenti költség biztosítása mindössze 100.000 Forint erejéig érintené közvetlenül a költségvetést. A megvalósításhoz szükséges fennmaradó összeg fedezése érdekében javasoljuk Mészáros Lőrinc, mint Orbán Viktor vagyonkezelője bevonását a projektbe, hogy a pénz ne legyen akadály a beruházásnál várhatóan megjelenő túlárazás esetén se.

Erre válaszul az alábbi házelnöki döntést hozta Kövér László a parlament honlapja szerint:

Tájékoztatom, hogy a Magyarország 2020. évi központi költségvetéséről szóló T/6322. számú törvényjavaslathoz T/6322/24. számon előterjesztett módosító javaslata az Országgyűlés tekintélyét sérti, ezért az egyes házszabályi rendelkezésekről szóló 10/201. (II. 24.) OGY határozat (a továbbiakban: HHSZ) 29. § (3) bekezdés b) pontjában biztosított jogomnál fogva az indítványt visszautasítom. Tájékoztatom, hogy döntésem ellen a HHSZ 29. § (4) bekezdése szerinti kérelem benyújtásával az Országgyűlés Igazságügyi bizottságához fordulhat.

A jövő évi büdzséhez egyébként már 791 módosító indítványt nyújtottak be (további 11-et visszavontak, egyet pedig, mint írtuk, a házelnök húzott le a listáról), és kivétel nélkül ellenzéki javaslatokról van szó.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.