2019. április 25. 10:50

Azáltal, hogy míg 2012-ben a költségvetésnek még 22 százalékkal kevesebb áfát sikerült beszednie, mint amennyit az adóalanyoknak be kellett volna fizetnie, addig 2016-ban ez az arány már csak 13 százalékos volt.

Ez a javulás azért fontos, mert minél hatékonyabban tudja az állam beszedni az adókat, annál kevesebb adó szükséges ahhoz, hogy a költségvetés egyensúlyban legyen – jelentette ki Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium (PM) adóügyekért felelős államtitkára az idén már hetedik alkalommal megrendezendő PénzSztár középiskolai gazdasági, pénzügyi, vállalkozási verseny konferenciáján.

Még van mit javítani az adótudatosságon Még van mit javítani az adótudatosságon

Amelyen az Izer Norbert által rögtönzött kvíz során a zömében középiskolai tanárokból álló hallgatóságnak többé-kevésbé sikerült eltalálnia, hogy a központi büdzsé az idei évre 16 ezer milliárd forintos adóbevételt irányzott elő. Ennek 26 százaléka folyhat be az általános forgalmi adóból (áfa), ami az 50-60 létező hazai adónemből rendre a legtöbbet hozza a költségvetés konyhájára. Míg az adók több mint háromnegyede központi, addig kevesebb mint a negyede helyi adó.

Az adótudatossággal nemcsak a költségvetés nyerhet, tudatos adózással az adózók is jelentős összeget spórolhatnak meg – hangsúlyozta a PM államtitkára. A vállalkozók számtalan kedvező adózási mód közül választhatnak. S egyre többen élnek is ezzel: például a kisvállalati adót (kiva) közel 40 ezren, a kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata) több mint 337 ezren választották április 24-éig a Nemzeti Adó- és Vámhivatal naprakész adatai szerint. Csak érzékeltetésül: a két adónem bevezetése első évének végén, 2013-ban még 7 ezer kivás és csaknem 76 ezer katás volt.

Ugyanakkor Izer Norbert előadásából az is kiderült, hogy van még mit javítani a magánszemélyek adótudatosságán. Legalábbis, ha azt nézzük, hogy mennyire élünk azzal a lehetőséggel, hogy a személyi jövedelemadónk (szja) egy százalékát civil, egy százalékát pedig egyházi szervezeteknek lehet felajánlani. Ám a 2017-ben felajánlható 32 milliárd forintnyi szja kevesebb, mint feléről, 15 milliárdról rendelkeztek az adózók. Még alacsonyabb az arány, ha azt nézzük, hogy tavalyelőtt mindössze 1,9 milliónyian éltek az 1+1 százalékos felajánlással, 3,2 milliónyian azonban nem használták ki ezt a lehetőséget.

 

 

 

 

 

 

 

 

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!