2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az adóvisszatérítés drága, rosszul célzott és nem segíti a gazdasági stabilizációt, állítja a fiatal magyar közgazdász generáció egyik ismert alakja.

Az adóvisszatérítés még ezekhez az intézkedésekhez képest is nagyon rosszul célzott. Minél nehezebb helyzetben van valaki általában, vagy volt konkrétan a válság alatt, annál kevesebb segítséget kap most a kormánytól. Ezt már nevezhetjük akár perverz újraelosztásnak is: az állam nem csökkenti, hanem növeli a piacon kialakuló egyenlőtlenségeket, állítja a Qubiton megjelent írásában Prinz Dániel, aki korábban lapunkban is publikált.

Szerinte az intézkedés nyomán egyetlen forintot sem kapnak azok, akik 2021-ben nem fizettek adót, mert nem volt munkájuk. Vagyis a legrosszabb anyagi helyzetben lévő, az ország legszegényebb részein, mélyszegénységben családok eleve kimaradnak ebből a támogatásból, de általában is igaz, hogy minél alacsonyabb valakinek a jövedelme, annál kevesebb pénzt kap vissza. Kevesebb pénzt kapnak vissza ugyanakkor az egyedülálló szülők, mint a kétkeresős családok. Ha valakinek 2021-ben havi 100 ezer forint jövedelemkiesése volt, akkor most további 180 ezer forinttal (100 ezer forint jövedelem után 15 ezer forint szja-t kell fizetni, ami évi 180 ezer forint) kevesebbet kap, mint az, aki a válság alatt is szinten tudta tartani a jövedelmét. Ha pedig valaki tavaly havi 100 ezer forinttal növelni tudta a jövedelmét, akkor most plusz 180 ezer forintot kap a kormánytól.

A kormány most olyan pénzt ad vissza az embereknek, amit ők maguk megtermeltek, tehát nem kell figyelembe venni az újraelosztási szempontokat vagy éppen a költségvetés helyzetét, ez a megközelítés közpénzügyi szempontból téves, állítja a közgazdász. Mint írja, közpénzügyi szempontból ugyanis az a lényeg, hogy mik lehetnének ennek a pénznek az alternatív felhasználásai, és hogy összességében milyenek az államháztartási bevételek és kiadások elosztási hatásai. El lehetett volna a pénzt értelmesebben is osztani, értékválasztástól függően például a nehezebb helyzetű csoportokat célozva, társadalompolitikai programokra, egészségügyre, oktatásra költve.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!