3p

Az év utolsó hónapjának kezdete egy kiugró jelentőségű változást is hozott a mindennapokban. Összeszedtük, milyen újdonságokat tartogatnak a következő hetek.

Minimálbér- és garantált bérminimum-emelés

A munkaadók és a munkavállalók megegyezésének nyomán december elsejétől a minimálbér havi bruttó 266 800, míg a garantált bérminimum 326 ezer forintra nőtt. Az emelés először a hónap végén, január elején érkező fizetésekben fog megjelenni.

A minimálbérhez kötött járulékok esetében az emelés januártól lesz esedékes, így az ezeket kapók január végén és februárban számíthatnak majd először magasabb juttatás érkezésére.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara honlapján emlékeztetett, hogy a minimálbér havi bruttó összegének emelkedése a mezőgazdasági őstermelők adózásában, a személyi jövedelemadó, a járulék és a szociális hozzájárulási adó megállapításánál is változásokat eredményez. A 2024-es értékhatárok itt az alábbiak szerint alakulnak:

  • A számítás során figyelembe vehető minimálbér éves összege: 3 201 600 forint
  • Az éves összeg fele, adómentes bevételi értékhatár: 1 600 800 forint
  • Az éves összeg ötszöröse, adómentes bevételi értékhatár az átalányadózóknál: 16 008 000 forint
  • Az éves összeg tízszerese, az átalányadózás bevételi értékhatára: 32 016 000 forint
  • Az éves összeg negyvenszerese, az átalányadózás abszolút értékhatára családi gazdaságnál: 128 064 000 forint

Újabb megyékben indult el az új ügyeleti rendszer

December elsejétől Vas és Nógrád vármegye is csatlakozott az új alapellátási ügyeleti rendszerhez, az ügyelet központi telefonszáma felnőttek és gyermekek esetében is a 1830 - tájékoztatott az Országos Mentőszolgálat. Az ügyelet központi telefonszámát hívva a beteg szakszerű tanácsot kap, szükség esetén a tartózkodási helyére sürgősségi ügyeleti autót, vagy életveszély esetén azonnal mentőt küldenek. A telefonszám a teljes ügyeleti időszakban, hétköznap 16 óra és másnap reggel 8 óra között, hétvégéken és ünnepnapokon pedig egész nap hívható.

Tartogatott újdonságokat a december. Fotó: Depositphotos
Tartogatott újdonságokat a december. Fotó: Depositphotos

Csökkent az üzemanyagár

A holtankoljak.hu tájékoztatása szerint a hónap első napján a benzin ára bruttó 3 forinttal csökkent, míg a gázolaj ára nem változott. A portál emlékeztetett, a hónap az alábbi átlagárakkal indult:

  • 95-ös benzin: 577 forint/liter,
  • gázolaj: 604 Ft/liter.

Érkezik a MÁV új menetrendje

Bár életbe lépésére december 10-ig kell várni, a MÁV új menetrendjére is érdemes odafigyelni. A társaság tájékoztatása szerint az új menetrend kialakításakor a járási egyeztetéseken felül annak az online társadalmi egyeztetésnek a javaslatait is figyelembe vették, amelyet az Építési és Közlekedési Minisztérium kezdeményezett az utazóközönség érdekében.

A lakossági észrevételeket, javaslatokat a Budapest-Székesfehérvár, a Vác-Vácrátót-Aszód, a Pécs-Villány-Magyarbóly, a Budapest-Hatvan, a Budapest-Szolnok-Debrecen, a Debrecen-Tiszalök és a Debrecen-Mátészalka vonalak esetében építették be - közölték.

A Püspökladány-Biharkeresztes vasútvonal felújításának köszönhetően ütemes menetrend lép életbe, csökken az eljutási idő és naponta 5 pár új vonat indul Nagyváradra.

Változás, hogy Budapest és Dunaújváros között bővül a Z42-es vonatok száma, a hétvégi reggelenként gyakrabban indulnak vonatok Szolnokról és Nagykátáról - írták. Azt is kiemelték, hogy a hétvégi éjszakai TramTrain-járatok esetében kedvezőbb lesz a csatlakozás a Budapest-Szeged közötti éjszakai, hajnali vonatokhoz.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!