5p

Az átalányadózó egyéni vállalkozók idei különféle értékhatárait nem érinti a minimálbér 15 és a garantált minimálbér 10 százalékos emelése december 1-jével. A társadalombiztosítási járulékot és a szociális hozzájárulási adót viszont újra kell számolniuk az év utolsó hónapjára.

Újra kell tervezniük az év végét azoknak, akiknek adófizetési kötelezettségük a minimálbértől, illetve a garantált bérminimumtól függ. Mint arról beszámoltunk, a hétfő esti Magyar Közlönyben megjelent az a kormányrendelet, mely a munkaadói és munkavállalói érdekképviseletek megállapodása következtében a minimálbér összegét 15 százalékkal, 232 ezer forintról 266 800 forintra, a köznyelvben pedig „diplomás minimálbérként” emlegetett garantált bérminimumot pedig 10 százalékkal, 296 400 forintról 326 ezer forintra emeli – már december 1-jével.

A rendelkezés elsősorban az átalányadózókat érinti, hiszen az ő tevékenységükhöz kapcsolódóan több adózási tényező is a minimálbértől vagy épp a garantált bérminimumtól függ.

A személyi jövedelemadó (szja) tekintetében a minimálbértől függ az átalányadózás választásának értékhatára, illetve az ő szja-mentes bevételi korlátuk is. Ám az szja törvény értelmező rendelkezése azt mondja ki, hogy

a minimálbér ilyen esetben „az év első napján érvényes kötelező legkisebb munkabér havi összege”, vagyis 232 ezer forint.

Ez azt jelenti, hogy ha valaki egyszer kiesett az átalányadózói körből a bevételi határ átlépése miatt, hiába férne bele a megemelt minimálbér adta korlátba, nincs lehetősége újratervezésre. Másrészt azt is jelenti, hogy az éves minimálbér feléig terjedő szja-mentes jövedelmi határ sem emelkedik decemberre, az továbbra is 1 millió 392 ezer forint.

Az szja-t nem kell és nem is szabad újraszámolni. Fotó: Depositphotos
Az szja-t nem kell és nem is szabad újraszámolni. Fotó: Depositphotos

Más a helyzet az átalányadózók társadalombiztosítási járulékával (tb) és a szociális hozzájárulási adóval (szocho). Az ezekre vonatkozó törvények ugyanis

rögzítik, hogy – egyéni vállalkozók esetében – e két közteher kiszámításánál minimálbérnek a tárgyhónap első napján érvényes összeget kell tekinteni.

A tb alapja legalább a minimálbér vagy a garantált bérminimum, míg a szocho alapja legalább a minimálbér vagy a garantált bérminimum 112,5 százaléka. A negyedéves bevallások során alkalmazandó göngyölítéses módszer alkalmazása miatt „szerencsére” a rendelet szerinti emelkedés csupán annyival kavarja meg a dolgokat, hogy csak az utolsó negyedévet kell az előre eltervezetthez képest újraszámítani.

Így az év egészét tekintve a tb-t legalább 2 millió 818 ezer 800 forint, a szochót pedig 3 millió 171 ezer 150 forint után kell megfizetni. Vagyis a főállású átalányadózónak 2023-ra fő szabályként legalább 521 478 forint tb-t és 412 250 forint szochót kell fizetnie. Azoknak, akiknek főtevékenysége legalább középfokú iskolai végzettséget vagy középfokú szakképzettséget igényel (azaz a garantált bérminimum után fizetik a tb-t és a szochót), 2023-ra a tb-minimumalapja 3 millió 586 ezer 400 forintra, a szocho minimumalapja pedig 4 millió 34 ezer 700 forintra emelkedik. Vagyis – ha nem jogosult kedvezményre – nekik a kötelezően fizetendő tb legalacsonyabb összege 663 484 forint, míg a szochokasszába legalább 524 511 forintot kell fizetniük ebben az évben.

És mi lesz 2024-ben?

Mint azt korábban írtuk, szja esetében az adóév első napján érvényes minimálbér alapján kell számolni az átalányadózásra vonatkozó bevételi korlátokat. A december 1-jétől érvényes emelés azt jelenti, hogy 2024-ben az átalányadózásra vonatkozó bevételi értékhatár általános esetben 32 millió 16 ezer forintra nő, míg a kizárólag kiskereskedelmi tevékenységet végző átalányadózó egyéni vállalkozók esetében ennek a korlátnak az összege 160 millió 80 ezer forint lesz.

Ezzel párhuzamosan megemelkedik az átalányadózókra vonatkozó szja-mentes jövedelem korlátja is. Ennek összege az éves minimálbér fele, azaz 1 millió 600 ezer 800 forint lesz. Vagyis az szja-mentes bevételi határok így alakulnak:

  • 40 százalékos (általános) költségátalány esetén 2 millió 668 ezer forint,
  • 80 százalékos költségátalány esetén 8 millió 4 ezer forint,
  • 90 százalékos költségátalány (azaz a kizárólag kiskereskedelmi tevékenységet végzők) esetében 16 millió 8 ezer forint.

2024-ben a minimális tb-járulékalap 3 millió 201 ezer 600 forint, míg a szocho minimális alapja 3 millió 601 ezer 800 forint lesz, vagyis a tb-kasszába legalább 576 288 forintot, míg szocho címén legalább 468 234 forintot kell majd befizetni. Akinek pedig garantált bérminimum alapján kell a tb-t és a szochót fizetnie, annak a legalacsonyabb tb-alapja 3 millió 912 ezer forint, míg a minimális szochóalapja 4 millió 401 ezer forintra nő. Vagyis legalább 704 160 forint tb-járulékot és 572 130 forint szochót kell majd fizetnie.

Az átalányadózók tb- és szochoszámításában ez a cikkünk nyújthat segítséget:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!