2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Különleges műveleti feladatok végrehajtására és támogatására alkalmas köteléket készítenek fel bevetésre afrikai műveleti területen.

A legfrissebb Hivatalos Értesítőben jelent meg Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter 36/2022. (IX. 22.) jelzésű utasítása "a hadszíntér-specifikus felkészítésről".

Ebben az olvasható, hogy a miniszter elredeli a Magyar Honvédség parancsnoka részére, hogy

"erre irányuló nemzetközi jogi és közjogi felhatalmazás esetére gondoskodjon afrikai műveleti területen különleges műveleti feladatok végrehajtására és támogatására, illetve fenntartására alkalmas kötelék kijelöléséről és célfelkészítéséről".

A Honvdéség parancsnokának ehhez az utasítás szerint a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat főigazgatója nyújt "szakmai támogatást". Az utasításból még az derül ki, hogy "a kötelék telepítésre történő készenléte elérésének a határideje 2022. november 30."

Jelenleg is tartózkodnak egyébként magyar katonák Afrikában: az EU Mali Kiképző Művelet keretében magyar katonák is részt vesznek kiképzési feladatokban, illetve 80 magyar katona idén tavasz óta a Takuba alkalmi harci kötelékben Mali és Niger területén tanácsadási, támogatási és harctéri mentorálási feladatokat látnak el.

Mivel azonban a mostani utasításban egyrészt különleges műveleti feladatokról esik szó, valamint további nemzetközi jogi és közjogi felhatalmazás szükséges hozzá, feltehetően ez az eddigi szerepvállalás bővülését vetíti előre.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!