2p

A Covid utáni újabb hatalmas kihívás előtt áll az egészségügy, hiszen több, mint százezren lépték át már a magyar határt. Kunetz Zsombor posztjában figyelmeztet erre.

"Nagyon helyesen mindenki, aki ukrán útlevéllel érkezik hazánkban ingyenes egészségügyi ellátást kaphat. Ez azonban tovább fogja terhelni a már szinte teljesen szétzilált rendszert. Eddig több, mint százezren léptek át a határon és a magyar állam a szájkarate szintjén kívül nem készült fel a humanitárius válságra" - írja posztjában Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi szakértő.

Azt is írja, hogy éppen ezért, hogy a menekülők, majd aztán a később megjelenő háborús sérültek is legalább valamiféle értékelhető ellátást kapjanak, a magyar állampolgárokkal egyetemben, azonnal neki kell kezdeni az egészségügy jelen helyzetre adaptált megszervezéséhez. Különös tekintettel arra, hogy bár a koronavírus járvány erősen leszálló ágban, de még mindig terheli az egészségügyi ellátórendszert.

"Most sem lesz elég a csontokkal való legózás, vagy szittya történelembe való vizeletszagú révedés!" - hívja fel a figyelmet a szakértő. 

Merthogy jelenleg például a Veszprémi Csolnoky Kórházban már csak novemberre lehet MR időpontot kapni, a Mentőszolgálat pedig Budapesten közel órás várakozás után érkezik ki a közterületi fejsérült gyerekhez.

Kunetz szerint ezzel a rendszerrel állunk most szembe a következő tragikus kihívásoknak, s nem kétséges, hogy maximálisan segítenünk kell a menekülteken, azonban ezt úgy kell megtennünk, hogy a lehető legoptimálisabb ellátást kapjon mindenki.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!