<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Gulyás Gergely, Varga Mihály és Kocsis Máté sem indul egyéni jelöltként 2022-ben.

Lapunk majdnem egy éve, a 2019-es önkormányzati választás után, az eredményeket elemezve jelezte, hogy több, a Fideszben fontos szerepet betöltő politikus számára is megfontolandó lehet az indulás egyéni jelöltként a 2022-es országgyűlési választáson. A héten ezt megerősítő információkat szállított az atv.hu, a portál szerint Gulyás Gergely és Varga Mihály, valamint Kocsis Máté sem indul a következő választáson.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnökségen 2020. július 30-án. MTI/Máthé Zoltán
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnökségen 2020. július 30-án. MTI/Máthé Zoltán

Gulyás Gergely és Varga Mihály a kormánynak is a tagjai, előbbi a Miniszterelnökséget vezeti, utóbbi a pénzügyi tárcát. Kocsis Máté pedig a Fidesz-frakciót irányítja a parlamentben.

Cikkünkben Gulyás és Varga esélyeit elemeztük (ők utóbb megerősítették az atv.hu-nak, hogy nem indulnak 2022-ben), és arra jutottunk az elmúlt időszak területi választási adatai alapján, hogy a verseny túl szorosnak ígérkezik a körzeteikben, ezért nem biztos, hogy megkockáztatják az újbóli indulást.

Így összegeztük cikkünk mondandóját: 

Összevetve a mostani önkormányzati és a korábbi országgyűlési választások eredményeit, az látszik, hogy az eddigi kampányteljesítmény nem biztos, hogy elég lesz a kormánytagoknak az újabb sikerhez, nem érezhetik magukat teljes biztonságban. Ennek fényében nem kizárt hogy legközelebb Varga Mihályt és Gulyás Gergelyt is csak országos listán indítják, mint tették azt 2018-ban Szijjártó Péterrel és Rogán Antallal, a másik két pártpolitikus kormánytaggal.

A jelek szerint tehát pontos volt a helyzetértékelésünk, a Fidesz valóban nem akarja megkockáztatni, hogy legfontosabb "arcai" esetleg kellemetlen helyzetbe kerüljenek 2022-ben. Eddig ilyen veszély nem fenyegetett, Varga Mihály például 1998 óta egyéni jelöltként jutott be a parlamentbe - a legutóbbi két alkalommal budapesti választókerületi jelöltként, előtte Jász-Nagykun-Szolnok küldötteként (korábban pedig országos listán szerzett mandátumot).

Gulyás Gergelynek nincs ilyen hosszú politikai múltja, ő 2010 óta tagja a parlamentnek, ahová előbb megyei, majd országos listáról került be, legutóbb, 2018-ban viszont már egyéni jelöltként, szintén Budapesten.

Mostanra azonban változtak az erőviszonyok, és amennyiben az ellenzéknek tényleg sikerül egybekovácsolnia a táborát, akkor a választási körzetekben egy közös jelölt állhat szemben a kormánypárti indulóval, ami jelentősen növeli az ellenzéki induló esélyeit, a korábbi választásokhoz képest. Ez bebizonyosodott a tavalyi önkormányzati választáson - de nem szabad elfelejteni, hogy azoknak a körzeteknek máshol vannak a határai, mint az országgyűlési választások választókörzeteinek. Ezzel együtt az esélyek kiegyenlítődtek a korábbi időszakhoz képest - derül ki idézett cikkünkből. 

A portál információi szerint egxébként Varga Mihály helyett Gór Csaba indul Óbudán, Gulyás Gergely helyett pedig Fürjes Balázs lehet a Fidesz-KDNP jelöltje. Kocsis Máté után pedig Sára Botond lehet a kormánypártok jelöltje.