Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Székely Sarolta Székely Sarolta

Egy, az idei évbe betervezett, ám mára okafogyott előirányzattal kapcsolatban kérdeztük a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely minisztert.

Amikor tavaly nyár elején a kormány összeállította az idei költségvetést, még bőven 4 százalék feletti gazdasági növekedéssel számolt 2020-ra. Az ennek jegyében összeállított költségvetésbe így egy olyan előirányzat is bekerült, melyre csak bizonyos esetekben van lehetőség a törvény értelmében. Nyugdíjprémiumot a kormány ugyanis csak abban az évben fizet a legidősebbeknek, ha a gazdasági növekedés mértéke meghaladja a 3,5 százalékot.

Fotó: MTIFotó: MTI

Idén tavasszal azonban megjelent a koronavírus-járvány, mely akkor még beláthatatlannak tűnő gazdasági károkhoz vezetett. A korábban várt növekedési remények hamar elporladtak, és ma már az 5 százalékos recessziós várakozás tekinthető reálisnak a 4 százalékos növekedés helyett. Ez egyben azt is jelenti, hogy a nyugdíjprémium kifizetésében nem reménykedhetnek a nyugdíjasok, az idei költségvetésbe eredetileg erre a célra betervezett 20 milliárd forint is más célokat szolgálhat. Legalábbis elméletben. A csütörtöki Kormányinfón próbáltunk meg utánajárni annak, milyen más célokra csoportosíthatják át ezt az összeget, Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint azonban már nincs mit átcsoportosítani.

"Nem kell semmit átcsoportosítani, mert minden a gazdaságvédelmi alapban van, ott pedig a pénz nemhogy túl sok lenne, de már nem is áll rendelkezésre. Forráshiánya van a költségvetésnek, ami magától értetődő az idei évben, amikor a 4 százalékos növekedés helyett 5 százalékos recesszió lesz az év egészében."

Vagyis a kormány a gazdaságvédelmi alap létrehozásakor többek között a nyugdíjprémiumra szánt összeget is átcsatornázta az alapba. Így ma már nehezen meghatározható, pontosan mit fedezett a 20 milliárd forint. Alig fél év leforgása alatt azonban a gazdaságvédelmi alap teljesen kiürült, olyannyira, hogy Gulyás Gergely tájékoztatása szerint már tartalékai sincsenek, az teljesen kifogyott a védekezés során.

Mindebben a legérdekesebb az, hogy több esetben olyan célokra költött a kormány a gazdaságvédelmi alapból még a tavaszi veszélyhelyzet idején is, amelyek nem illeszkedtek a járványhelyzethez, annak indokoltsága nehezen alátámasztható. Például - mint arról lapunk is beszámolt - egyáltalán nem halaszthatatlan, sporttal összefüggő kiadásokra is milliárdos összegek jutottak a járvány negatív hatásainak ellensúlyozására létrehozott alapból.

Korábbi összesítésünk alapján csak a veszélyhelyzet idején összesen 51,5 milliárd forintot fordított a kormány valamilyen sporttal összefüggő kiadásra, ennek kicsit több mint ötöde, 11 milliárd forint csak ebből a gazdaságvédelmi alapból került átcsoportosításra. De hasonlóan vitatható a Budapest-Belgrád vasútvonalra a veszélyhelyzet idején elköltött 82 milliárd forint. Bár a járvány okozta gazdasági válság miatt a projekt megvalósulása a kormány szerint fokozottabban indokolt, ennek ugyanis jelentős szerepe lehet a gazdaság újraindításában és munkahelyek teremtésében.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.