2018. november 30. 09:10
mfor.hu

Főleg a gyenge forint, a béremelések és az olajár játszik közre.

A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai szerint októberében az ipari termelői árak összességében 6,4 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakit.

A KSH szerint az árváltozás hátterében alapvetően a bérek növekedése, az olajár-emelkedés és a forint gyengülése állt. A belföldi értékesítési árak átlagosan 8,2 százalékkal nőttek. Ezen belül a feldolgozóipar árai 7,4, a több mint egyharmadnyi súlyú energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) árai 11 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz mérten. Az ipar exportértékesítési árai 5,4 százalékkal nőttek az előző év októberihez képest.

Októberben tavaly októberhez képest az ipar belföldi értékesítési árai 8,2 százalékkal emelkedtek. Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 11, a beruházási javakat gyártókban 4,9, a fogyasztási cikkeket gyártókban 1,6 százalékkal nőttek az árak.

Az ipari exportértékesítés árai 5,4 százalékkal emelkedtek, ezen belül a 96,4 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 4,7, a 3,4 százalék súlyú energiaiparban 27 százalékkal nőttek az árak ágazatspecifikus világpiaci hatások következtében.

2018. január–októberben a 2017. január–októberihez képest a belföldi értékesítés árai 5,9, az exportértékesítéséi 5,4 százalékkal nőttek, így az ipari termelői árak összességében 5,6 százalékkal magasabbak voltak - közölte a KSH.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.