Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

Főleg a gyenge forint, a béremelések és az olajár játszik közre.

A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai szerint októberében az ipari termelői árak összességében 6,4 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakit.

A KSH szerint az árváltozás hátterében alapvetően a bérek növekedése, az olajár-emelkedés és a forint gyengülése állt. A belföldi értékesítési árak átlagosan 8,2 százalékkal nőttek. Ezen belül a feldolgozóipar árai 7,4, a több mint egyharmadnyi súlyú energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) árai 11 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz mérten. Az ipar exportértékesítési árai 5,4 százalékkal nőttek az előző év októberihez képest.

Októberben tavaly októberhez képest az ipar belföldi értékesítési árai 8,2 százalékkal emelkedtek. Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 11, a beruházási javakat gyártókban 4,9, a fogyasztási cikkeket gyártókban 1,6 százalékkal nőttek az árak.

Az ipari exportértékesítés árai 5,4 százalékkal emelkedtek, ezen belül a 96,4 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 4,7, a 3,4 százalék súlyú energiaiparban 27 százalékkal nőttek az árak ágazatspecifikus világpiaci hatások következtében.

2018. január–októberben a 2017. január–októberihez képest a belföldi értékesítés árai 5,9, az exportértékesítéséi 5,4 százalékkal nőttek, így az ipari termelői árak összességében 5,6 százalékkal magasabbak voltak - közölte a KSH.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.