<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p


			
		
		


		
		

Kásler Miklós után Palkovics Lászlót is delegálnák a közszolgálati egyetem fórumára.

Nagy változások előtt áll a Nemzeti Közszolgálati Egyetem: mint megírtuk, távozik a rektor, Patyi András, az utódját augusztusban nevezik meg, közben az egyetem irányítását is átalakítaná a kormány. Eddig négy miniszter képviseletével a fenntartói testület döntött az egyetem működését meghatározó ügyekben, de egy, a parlament előtt lévő törvénymódosító javaslat értelmében ezek a hatáskörök egyetlen miniszterhez, mégpedig Gulyás Gergelyhez kerülnének.

Palkovics LászlóPalkovics László

A fenntartói testület pedig a lefokozás után tanácsadói testületként folytatja munkáját. Annyi változással, hogy a honvédelemért, belügyekért és az igazságügyért felelős tárcavezető mellé új tagként bekerül a külügyekért felelős miniszter, mégpedig a közigazgatásért felelős tárcavezető helyére. A javaslatot egyébként pont ő, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, vagyis Gulyás Gergely jegyzi.

A csomag parlamenti vitája során több módosító javaslatot is benyújtottak a képviselők. Ezek közül kettő fideszes politikusoktól érkezett. Mint beszámoltunk róla, Pósán László amellett kardoskodik, hogy az oktatásért felelős miniszter, Kásler Miklós is helyet kapjon a tanácsadói testületben. Az indoklás szerint szükség van az oktatás képviseletére is a testületben - ami egy egyetem esetében nem meglepő. Kásler az Emberi Erőforrások Minisztériumát vezeti, ide tartozik egyebek mellett az oktatáspolitika.

Ennél is frissebb módosító javaslat rendelkezne arról, hogy az innovációért és technológiáért felelős miniszter is kerüljön be ebbe a körbe. Selmeczi Gabriella indítványa alapján tehát Palkovics László is tanácsot adhatna Gulyásnak az NKE működtetését illetően.

Amennyiben tehát a parlament támogatja ezeket az előterjesztéseket, újabb kormánytagokkal bővülhet az NKE tanácsadó testülete. A 14 kormánytagból - ideértve Orbán Viktor miniszterelnököt, valamint a két, tárca nélküli minisztert, Süli Jánost és Bártfai-Mager Andreát is - tehát hatan kerülhetnek be az egyetemi testületbe:

  • Pintér Sándor belügyminiszter
  • Benkő Tibor honvédelmi miniszter
  • Trócsányi László igazságügyi miniszter
  • Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter
  • Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter
  • Palkovics László innovációért és technológiáért felelős miniszter

Ha viszont a tárcával rendelkező minisztereket - szám szerint 11-et, köztük Varga Mihályt, Rogán Antalt, Semjén Zsoltot vagy Nagy Istvánt - vesszük figyelembe, akkor elmondhatjuk, hogy a kormánytagok többsége feladatot kapna az NKE működtetésében.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.