2018. június 27. 10:51

Patyi pedig az újonnan felálló közigazgatási felsőbíróság élére kerülhet.

Szakmai körökben nyílt titokként beszélnek arról, hogy Patyi András lesz a közigazgatási felsőbíróság elnöke. A negyvenes évekig működő intézmény újraélesztéséről Orbán Viktor döntött.

Koltay András Koltay András

A 444.hu nevű portál áprilisban már hírbe hozta Patyit a poszttal. Az mfor értesülései szerint Patyi környezetében ma már lényegében eldöntött tényként kezelik, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora - aki egyben a Nemzeti Választási Bizottság elnöke is - távozik, és a közigazgatási bíróság élén építi tovább karrierjét.

Az mfor információi szerint a közszolgálati egyetem így megüresedő rektori székét Koltay András, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Állam és Jogtudományi Karának docense foglalhatja el. A médiajogra, polgári jogra specializálódott Koltay kinevezéséről nincs hivatalos megerősítés, de szakmai körökben elég biztosra veszik, hogy az egyetem élén ő követi Patyit.

Szakmai életrajza szerint Koltay 2002-ben szerzett jogi diplomát a Pázmányon, 2012-ben egyetemi docensé nevezték ki, 2016-tól tanszékvezető. Fő kutatási területe a szólásszabadság, a médiajog és a személyiségi jog. Koltay a Médiatanács tagja, 2009 óta a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumának tagja.

A közigazgatási felsőbíróság egy, a rendes bírósági szervezettől elkülönülő egység lesz. Itt döntenek azokról a jogvitákról, amelyek a közigazgatásból érkeznek: ilyenek a járási és megyei kormányhivatali döntések, jegyzői határozatok, de itt landolnak például az adózással kapcsolatos jogviták is.

A kritikusok szerint csak azért akarja Orbán a közigazgatási bíróságot, mert a bizalmi emberekre bízott testület majd elsikál minden kényes ügyet, amelyek kormányzati szereplőkhöz, tisztségviselőkhöz kötődnek.

Egy, a parlamenthez benyújtott kormányzati törvénymódosító javaslat megváltoztatná a közszolgálati egyetem irányítói struktúráját. A jövőben nem négytagú testület látja el a fenntartói feladatokat, hanem a Miniszterelnökséget vezető miniszter, egy személyben. Az indoklás szerint a testületi formában működő irányítás lassú és körülményes volt. A modern közigazgatás és minőségi oktatás megteremtése érdekében indokolt, hogy az egyértelmű felelősség és az irányítás a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez kerüljön - írják az indoklásban. A volt fenntartói testületi tagok - a közigazgatásért felelős miniszter mellett a rendészeti, a honvédelmi, az igazságügyi tárca vezetője - azonban nem maradnak munka nélkül, feláll ugyanis a fenntartó tanácsadó testülete. Annyi eltéréssel, hogy a közigazgatásért felelős miniszter - tehát a Miniszterelnökség élén álló kormánytag - helyére a külgazdaságért és külpolitikáért felelős tárcavezető kerül. A tagokat a fenntartó által megállapított összegű tiszteletdíj illeti meg - szerepel a javaslatban, amelynek egyik előterjesztője Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter.