2018. június 27. 10:51

Patyi pedig az újonnan felálló közigazgatási felsőbíróság élére kerülhet.

Szakmai körökben nyílt titokként beszélnek arról, hogy Patyi András lesz a közigazgatási felsőbíróság elnöke. A negyvenes évekig működő intézmény újraélesztéséről Orbán Viktor döntött.

Koltay András Koltay András

A 444.hu nevű portál áprilisban már hírbe hozta Patyit a poszttal. Az mfor értesülései szerint Patyi környezetében ma már lényegében eldöntött tényként kezelik, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora - aki egyben a Nemzeti Választási Bizottság elnöke is - távozik, és a közigazgatási bíróság élén építi tovább karrierjét.

Az mfor információi szerint a közszolgálati egyetem így megüresedő rektori székét Koltay András, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Állam és Jogtudományi Karának docense foglalhatja el. A médiajogra, polgári jogra specializálódott Koltay kinevezéséről nincs hivatalos megerősítés, de szakmai körökben elég biztosra veszik, hogy az egyetem élén ő követi Patyit.

Szakmai életrajza szerint Koltay 2002-ben szerzett jogi diplomát a Pázmányon, 2012-ben egyetemi docensé nevezték ki, 2016-tól tanszékvezető. Fő kutatási területe a szólásszabadság, a médiajog és a személyiségi jog. Koltay a Médiatanács tagja, 2009 óta a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumának tagja.

A közigazgatási felsőbíróság egy, a rendes bírósági szervezettől elkülönülő egység lesz. Itt döntenek azokról a jogvitákról, amelyek a közigazgatásból érkeznek: ilyenek a járási és megyei kormányhivatali döntések, jegyzői határozatok, de itt landolnak például az adózással kapcsolatos jogviták is.

A kritikusok szerint csak azért akarja Orbán a közigazgatási bíróságot, mert a bizalmi emberekre bízott testület majd elsikál minden kényes ügyet, amelyek kormányzati szereplőkhöz, tisztségviselőkhöz kötődnek.

Egy, a parlamenthez benyújtott kormányzati törvénymódosító javaslat megváltoztatná a közszolgálati egyetem irányítói struktúráját. A jövőben nem négytagú testület látja el a fenntartói feladatokat, hanem a Miniszterelnökséget vezető miniszter, egy személyben. Az indoklás szerint a testületi formában működő irányítás lassú és körülményes volt. A modern közigazgatás és minőségi oktatás megteremtése érdekében indokolt, hogy az egyértelmű felelősség és az irányítás a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez kerüljön - írják az indoklásban. A volt fenntartói testületi tagok - a közigazgatásért felelős miniszter mellett a rendészeti, a honvédelmi, az igazságügyi tárca vezetője - azonban nem maradnak munka nélkül, feláll ugyanis a fenntartó tanácsadó testülete. Annyi eltéréssel, hogy a közigazgatásért felelős miniszter - tehát a Miniszterelnökség élén álló kormánytag - helyére a külgazdaságért és külpolitikáért felelős tárcavezető kerül. A tagokat a fenntartó által megállapított összegű tiszteletdíj illeti meg - szerepel a javaslatban, amelynek egyik előterjesztője Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter.


Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.