3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Legalábbis, ha a statisztikát nézzük, idén már jócskán megcsappant azon menekültek száma, akikkel kapcsolatban a hatóságnak döntést kellett hoznia. Közülök mindössze 35-öt fogadott be a kormány valamilyen státuszban.

Egy szeptember 5-én megjelent kormányrendelettel újabb fél évvel meghosszabbította a kormány a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet. Ezt az állapotot legelőször még 2016 márciusában vezették be, ám míg akkoriban a migrációs hullám közepén még indokoltnak is tűnt, ma már a válsághelyzet jogszabályilag kötött feltételei sem teljesülnek egyértelműen.

Tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetről ugyanis akkor beszélhetünk,

 • ha az érkező menekülti vagy oltalmazotti státuszban lévők száma egy hónap átlagában meghaladja a napi 500 főt,
 • két egymást követő hét átlagában a napi 750 főt
 • vagy egy hét átlagában a napi 800 főt.

Emellett feltétel, hogy a tranzitzónában tartózkodók száma

 • egy hónap átlagában több legyen 1000 főnél,
 • két egymást követő hét átlagában a napi 1500 főnél
 • vagy egy hét átlagában a napi 2000 főnél.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

A válsághelyzet szükségét a szerkesztőségünkhöz eljuttatott adatok sem feltétlenül támasztják alá, hiszen augusztus végével bezárólag még 500 esettel sem kellett foglalkoznia a hatóságoknak.  

Az első nyolc hónapban ugyanis mindössze 476 esetben kellett "ítélkeznie" a menekültügyi hatóságnak - tudtuk meg az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóságtól. Közülük mindössze 35 bevándorló kérelmét bírálta el a hatóság pozitívan, vagyis valamilyen formában befogadta őket Magyarország.

Ezek a számok arra engednek következtetni, hogy az elmúlt évek legszigorúbb hozzáállását mutatja a hatóság. A kérelmeknek ugyanis alig több mint 7 százalékában született pozitív döntés, szemben az előző évi 32, vagy a korábbi 20 százalékkal.

A főigazgatóság tájékoztatása szerint

 • 14 személyt ismertek el menekültként,
 • 15-öt oltalmazottként,
 • és mindössze 6 személyt ismertek el befogadottként.
 • 27 esetben megszüntették az eljárást,
 • 414 személy kérelmét pedig elutasította a hatóság.
 

Noha ezek az adatok csak az augusztus végi állapotot mutatják, az már biztosnak tűnik, hogy idén tovább mérséklődött a migráció - legalábbis a hatóságnak jóval kevesebb üggyel kellett foglalkoznia. Ha az augusztus végi állapotból egész évre végzünk egy becslést, akkor minden esély megvan arra, hogy alig több mint 700 kérelem érkezik egész évben a hatósághoz. 2018-ban ez a szám még több mint 1100 volt, 2017-ben 6220, 2016-ben pedig ennek sokszorosa, 54 586. Az eddigi arányokat ismerve idén legfeljebb 50-55 bevándorlót fogadhat be Magyarország. Vagyis az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság adatai sem támasztják alá egyértelműen a tömeges bevándorlást.

Idén már egyébként több nemzetközi szervezet is felhívta a figyelmet arra, hogy a „válsághelyzet” fenntartása indokolatlan. Legutóbb Felipe González Morales, az ENSZ különleges jelentéstevője szólította fel a kormányt, hogy vessen véget a „válsághelyzetnek”, és szüntesse be a hozzá kapcsolódó korlátozásokat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!