Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

Az alapkamat a helyén maradt, emellett a jegybank kicsit átrendezi a monetáris eszköztárát, de érdemi változás nem történt. Továbbra is laza marad a környezet. Az EKB politikájára figyelni fog az MNB.
 

A piaci várakozásoknak megfelelően nem változtatott az alapkamaton a Magyar Nemzeti Bank. „A befektetők számára nem is maga a döntés volt a fontos, az ahhoz fűzött kommentárra figyelt a piac. Bár a monetáris eszköztárat kicsit átalakítja a jegybank, de érdemi változás nem történt és rövid távon nem is várható. Azaz maradnak a laza monetáris feltételek” – mondta Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője.

Az eszköztár átalakításának egyik eleme a keddi döntés értelmében, hogy megszűnik az év végén a három hónapos betét. Ez az eszköz eddig sem volt fajsúlyos tényező, mert mindössze 75 milliárd forintot engedett bele a jegybank. A monetáris tanács döntése alapján a monetáris politikai célú IRS-eszköz 2018-ra vonatkozó éves keretösszege 1100 milliárd forint lesz. Eredetileg negyedévente 300 milliárd forintot engedett erre a jegybank, azaz összesen 1200 milliárd lett volna a teljes összeg. A mostani döntés alapján az utolsó negyedévben nem 300 hanem 200 milliárd forint lesz.

„Ez egy olyan lépés, amely az eddigihez képest kevésbé laza feltételeket jelent” - fogalmazott a szakember. Az MNB jövőre 1000 milliárd forint keretösszegű hitelprogramot indít, amelynek keretében fix kamatozású hitelekhez juthatnak a kis-  és középvállalkozások.Összességében továbbra is a laza monetáris politikára utal a jegybanki közlemény hangvétele. A jegybankárok a korábbi tájékoztatáshoz hasonlóan utaltak arra, hogy az Európai Központi Bank lépéseit figyelemmel kísérik.

Az Európai Központi Bank már elindult az eddiginél kevésbé laza monetáris politika irányába, az év végén ugyanis leállítja az eszközvásárlási programját. Mario Draghi, az EKB elnöke nemrég utalt arra is, hogy még jövő év novemberéig, amig a mandátuma szól, normalizálódhatnak a monetáris feltételek.

„Ez pedig például akár azt is jelentheti, hogy az EKB az overnight betéti kamatot még Draghi hivatali idejében megemeli” – mondta Németh Dávid.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.