2018. szeptember 18. 16:45
mfor.hu

Az alapkamat a helyén maradt, emellett a jegybank kicsit átrendezi a monetáris eszköztárát, de érdemi változás nem történt. Továbbra is laza marad a környezet. Az EKB politikájára figyelni fog az MNB.
 

A piaci várakozásoknak megfelelően nem változtatott az alapkamaton a Magyar Nemzeti Bank. „A befektetők számára nem is maga a döntés volt a fontos, az ahhoz fűzött kommentárra figyelt a piac. Bár a monetáris eszköztárat kicsit átalakítja a jegybank, de érdemi változás nem történt és rövid távon nem is várható. Azaz maradnak a laza monetáris feltételek” – mondta Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője.

Az eszköztár átalakításának egyik eleme a keddi döntés értelmében, hogy megszűnik az év végén a három hónapos betét. Ez az eszköz eddig sem volt fajsúlyos tényező, mert mindössze 75 milliárd forintot engedett bele a jegybank. A monetáris tanács döntése alapján a monetáris politikai célú IRS-eszköz 2018-ra vonatkozó éves keretösszege 1100 milliárd forint lesz. Eredetileg negyedévente 300 milliárd forintot engedett erre a jegybank, azaz összesen 1200 milliárd lett volna a teljes összeg. A mostani döntés alapján az utolsó negyedévben nem 300 hanem 200 milliárd forint lesz.

„Ez egy olyan lépés, amely az eddigihez képest kevésbé laza feltételeket jelent” - fogalmazott a szakember. Az MNB jövőre 1000 milliárd forint keretösszegű hitelprogramot indít, amelynek keretében fix kamatozású hitelekhez juthatnak a kis-  és középvállalkozások.Összességében továbbra is a laza monetáris politikára utal a jegybanki közlemény hangvétele. A jegybankárok a korábbi tájékoztatáshoz hasonlóan utaltak arra, hogy az Európai Központi Bank lépéseit figyelemmel kísérik.

Az Európai Központi Bank már elindult az eddiginél kevésbé laza monetáris politika irányába, az év végén ugyanis leállítja az eszközvásárlási programját. Mario Draghi, az EKB elnöke nemrég utalt arra is, hogy még jövő év novemberéig, amig a mandátuma szól, normalizálódhatnak a monetáris feltételek.

„Ez pedig például akár azt is jelentheti, hogy az EKB az overnight betéti kamatot még Draghi hivatali idejében megemeli” – mondta Németh Dávid.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.