2018. szeptember 18. 16:45
mfor.hu

Az alapkamat a helyén maradt, emellett a jegybank kicsit átrendezi a monetáris eszköztárát, de érdemi változás nem történt. Továbbra is laza marad a környezet. Az EKB politikájára figyelni fog az MNB.
 

A piaci várakozásoknak megfelelően nem változtatott az alapkamaton a Magyar Nemzeti Bank. „A befektetők számára nem is maga a döntés volt a fontos, az ahhoz fűzött kommentárra figyelt a piac. Bár a monetáris eszköztárat kicsit átalakítja a jegybank, de érdemi változás nem történt és rövid távon nem is várható. Azaz maradnak a laza monetáris feltételek” – mondta Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője.

Az eszköztár átalakításának egyik eleme a keddi döntés értelmében, hogy megszűnik az év végén a három hónapos betét. Ez az eszköz eddig sem volt fajsúlyos tényező, mert mindössze 75 milliárd forintot engedett bele a jegybank. A monetáris tanács döntése alapján a monetáris politikai célú IRS-eszköz 2018-ra vonatkozó éves keretösszege 1100 milliárd forint lesz. Eredetileg negyedévente 300 milliárd forintot engedett erre a jegybank, azaz összesen 1200 milliárd lett volna a teljes összeg. A mostani döntés alapján az utolsó negyedévben nem 300 hanem 200 milliárd forint lesz.

„Ez egy olyan lépés, amely az eddigihez képest kevésbé laza feltételeket jelent” - fogalmazott a szakember. Az MNB jövőre 1000 milliárd forint keretösszegű hitelprogramot indít, amelynek keretében fix kamatozású hitelekhez juthatnak a kis-  és középvállalkozások.Összességében továbbra is a laza monetáris politikára utal a jegybanki közlemény hangvétele. A jegybankárok a korábbi tájékoztatáshoz hasonlóan utaltak arra, hogy az Európai Központi Bank lépéseit figyelemmel kísérik.

Az Európai Központi Bank már elindult az eddiginél kevésbé laza monetáris politika irányába, az év végén ugyanis leállítja az eszközvásárlási programját. Mario Draghi, az EKB elnöke nemrég utalt arra is, hogy még jövő év novemberéig, amig a mandátuma szól, normalizálódhatnak a monetáris feltételek.

„Ez pedig például akár azt is jelentheti, hogy az EKB az overnight betéti kamatot még Draghi hivatali idejében megemeli” – mondta Németh Dávid.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.