2p

A hírközlési hatóság arra figyelmeztet, az automatikus hálózatválasztás sok esetben EGT-tagállamon kívüli hálózatra csatlakoztatja a telefont, ami meglepetést okozhat a következő havi számlában.

Bár a fogyasztókat védik a roamingra vonatkozó uniós előírások, külföldi utazás előtt érdemes áttekinteni a külföldi telefonhasználatra vonatkozó szabályokat – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kedden az MTI-vel.

Az Európai Gazdasági Térség (EGT) tagállamaiban, vagyis az EU-ban és Izlandon, Liechtensteinben, Norvégiában a szolgáltatók nem számolhatnak föl többletdíjat azoknak az előfizetőknek, akik csak időszakosan vesznek igénybe roamingszolgáltatást más EGT-tagállamokból. Nyílt tengeren hajózva, repülőgépek fedélzetén ugyanakkor nem érvényes ez az elv, vagyis a szolgáltatók rendszerint nagyon magas díjakat számláznak ilyenkor, de a szabályok szerint mindent meg kell tenniük, hogy az előfizető ne csatlakozzon a nem szárazföldi hálózatokra, ha nem akar.

Nem kívánt roamingforgalom akkor is keletkezhet, ha valaki csak kikötőben sétál, a telefonját viszont automatikus hálózatválasztásra állította, vagyis az mindig a legerősebb jelű hálózathoz csatlakozik – hívták fel a figyelmet, jelezve, hogy az okoseszközök ráadásul a háttérben folyamatos adatforgalmat generálhatnak akkor is, ha az előfizető nem tud erről. Az NMHH-hoz több millió forintos nem kívánt adatforgalom miatt is érkezett már panasz. Az automatikus hálózatválasztás okozhat gondot országhatár közelében is, mert előfordulhat, hogy a telefon a külföldi hálózatra csatlakozik, amely egyúttal drágább is – tették hozzá.

A mobil a legerősebb jelű hálózatot választja. Fotó: Depositphotos
A mobil a legerősebb jelű hálózatot választja. Fotó: Depositphotos

Az NMHH azt javasolja az ügyfeleknek, hogy az ilyen esetek miatt érdeklődjenek a szolgáltatójuknál. Kiemelték egyúttal a fogyasztói tudatosság jelentőségét is, kézi hálózatválasztással és repülő üzemmóddal ugyanis megakadályozható a nem szándékos adatforgalom.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!