2p

A következő tíz évben is hazai árakon roamingozhatunk külföldön.

Megegyezett az Európai Parlament (EP) és az Európai Tanács szlovén elnöksége a jelenlegi roaming szabályozás meghosszabbításáról 10 évre, derül ki az EP ma reggeli közleményéből.

Eszerint az uniós polgárok

továbbra is plusz díjak nélkül használhatják mobiltelefonjaikat külföldön az EU-n belül – azaz csak annyit kell fizetniük, amennyit otthoni használat esetén fizetnének.

A tengerpartról is olcsón telefonálhatunk haza. (Forrás: Depositphotos/d.travnikov)
A tengerpartról is olcsón telefonálhatunk haza. (Forrás: Depositphotos/d.travnikov)

Sőt, ezen felül a mobilszolgáltatásokat alapesetben

ugyanabban a minőségben kell megkapniuk – például az adatkapcsolat gyorsaságát tekintve –, mint otthon, feltéve, hogy ezt a külföldi hálózat lehetővé teszi.

Ennek érdekében az EP kikötötte: a szolgáltatók nem csökkenthetik a minőséget például azáltal, hogy 4G-ről 3G-re kapcsolnak át. Az egyelőre informális megállapodás értelmében az utazók plusz költség nélkül hívhatják a segélyhívószámokat is.

Azokat a díjakat pedig, amelyeket az egyik szolgáltató számít fel a másiknak, ha ügyfelei más hálózatot használnak roaming során,

2022-től 2 euró/Gigabyte-ban maximálják, 2027-ig pedig fokozatosan egy euróra csökkentik.

Ha a felhasználók átlépik a szerződésük szerinti adatforgalmat, akkor az ezen felüli forgalom díja nem lehet több ennél.

A megállapodás életbe lépéséhez azt formálisan még el kell majd fogadnia az EP-nek és a Tanácsnak is.

A roaming azt jelenti, hogy külföldön egy más ország mobilhálózatára csatlakozva használjuk a mobiltelfonunkat. Az erre kivetett pluszdíjakat 2017-ben eltörölték EU-n belül, de ez a szabályozás csak 2022. június 30-ig van érvényben.   

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!