2018. december 5. 18:30

Csoltó Gábor a kamarán belüli harcokat emleget.

Lemondott posztjáról Csoltó Gábor, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Ezt a kamara honlapján jelentette be ma.

Csoltó Gábor Csoltó Gábor

Lehetséges távozásáról először a napi.hu közölt információkat tegnap.

Csoltó hét hónapon át vezette a testületet. A lemondása december 17-ével lép hatályba. Az elnök szerint eredményes volt a munkája, sikerült rendbe tenni a kamara pénzügyeit, belső szabályozásait. Ugyanakkor a kamarán belül feszültségek jelentkeztek. Ennek egyik jele lehetett, hogy Csoltó tegnap nem vett részt a kamara küldöttgyűlésén, ahol egyebek mellett általános alelnöknek választották Nagy Eleket.

Csoltó bejelentését változtatás nélkül közöljük.

"Több, mint hét hónapja vállaltam el a BKIK elnökségét, nagy kedvvel, nagy tervekkel. Ebben az időszakban jól érezhető volt a támogatottság s így minden erőmmel az építést kezdtem el. Mint köztudomású, először mindig a gazdasági alapokról kell gondoskodni, s a jelenlegi helyzet azt mutatja, hogy a BKIK öt év után pozitív mérlegű, kiegyensúlyozott évet zárhat. Megtörténtek a választások, megtörtént az Alapszabály és az SZMSZ újragondolása, elfogadása. Jelenleg a működést befolyásoló szabályzatok (pl.kötelezettségvállalási szabályzat) megújítása van napirenden. Megerősítettük a sajtót, visszaszereztük a BKIK médiát, a BKIK újra elismert tárgyalópartnere lett a Fővárosnak, kerületeknek, főhatóságoknak.

Rendeződött a munkakapcsolatunk az MKIK-val és kifejezetten kellemesé vált a városi és területi kamarákkal. Sok mindent nem felsorolva fontos megemlíteni a most megalakuló új kollégiumi rendszereket és kapcsolatunkat a Corvinus Egyetemmel.

Mindeközben érzékelhetővé vált a kamarán belüli hatalmi harc erősödése. A közelmúltban lezajlott választások körülményeinek lebonyolításával sem tudok a magam részéről azonosulni. Eddigi munkámat sok jó munkatárs támogatta, eredményeink közösek. Támaszkodhattam a nagy munkabírású, lelkiismeretes és elhivatott Főtitkár asszonyra, bizottságainkra. Kiemelem a jó munkakapcsolatot a Fővárossal és ezen időszak alatt az MKIK támogatását.

Ezennel bejelentem-december 17-i hatállyal-lemondásomat a BKIK elnöki tisztségről. Ezzel a törvényes elnökségi összehívási határidőt is be tudom tartani."