TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
	


	
	

Palkovics László miniszternek az alapítvánnyal kell támogatási szerződést kötnie, mégpedig azonnal.

Miközben tart a patthelyzet a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, mert a diákok és a tanárok nem fogadják el a felülről rájuk erőszakolt intézményi átalakítást, a kormány arról döntött, hogy 3 milliárd forintot bocsát az SZFE rendelkezésére. Erről már tett bejelentést Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter egy október eleji Kormányinfón, tegnap este pedig a Magyar Közlönyben jelent meg az erről szóló határozat, vagyis immár hivatalos a döntés.

Patthelyzet alakult ki (Forrás: facebook) Patthelyzet alakult ki (Forrás: facebook)

A közlöny szerint az egyetem a pénzt a színház- és filmművészeti képzés XXI. századi követelményeknek való megfeleléshez szükséges fejlesztésekre kapja. A 3 milliárd forintot az Innovációs és Technológiai Minisztérium büdzséjén belül a vagyonkezelő alapítvány által fenntartott intézmény feladatainak támogatására szolgáló keretből biztosítják. A határozat felszólítja a minisztert - Palkovics Lászlót -, hogy ennek érdekében kössön támogatási szerződést az alapítvánnyal.

Azzal az alapítvánnyal, amelynek a mandátumát kétségbe vonják a diákok, hiányolva a párbeszédet az intézményi átalakításból, valamint a konszenzus hiányát az alapítványi, kuratóriumi munkában szerepet kapó személyeket illetően. Az alapítvány mögött álló kuratórium vezetője Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója, az egyetmhez delegált kancellár pedig a Nemzeti Közszolgálati Egyetemről érkezett Szarka Gábor, akiket politikai elfogultsággal vádolnak a protestálók. Utóbbiról olyan értesülései vannak lapunknak, hogy a közszolgálati egyetemen is hasonló megítélés alá esett, kollégái igyekeztek kerülni a politikai állásfoglalást a társaságában, mert erősnek tartották a beágyazottságát a kormányzathoz.

A támogatásról a hónap elején azt mondta Gulyás Gergely, hogy a 3 milliárd forint több mint a kétszerese az egyetem jelenlegi költségvetésének. Ebből az összegből 1,5 milliárd forint jut képzésre, 500 millió forint infrastruktúra-fejlesztésre, 200 millió forint bérfejlesztésre, a maradékból pedig futja pedig új campus építésére, bérlésre, illetve tartalékképzésre.

A döntés végrehajtásának nincs határideje, a minisztereknek (köztük a költségvetés felett őrködő pénzügyminiszternek) azonnal kell intézkednie.

Eközben az egyetem falain belül tart a kiszorítósdi. Az egyetem friss vezetése előrehozott őszi szünet és ezzel összefüggésben karbantartási munkák elrendelésével igyekszik birtokba venni az egyetem tanulói blokád alatt álló épületeit. Teremről teremre haladva folyik a térnyerés.

Lapunk ebben a videóban elemezte a helyzetet, arra jutva, hogy az alapítványi struktúra nagy szabadságot ad az érintetteknek a közbeszerzések lebonyolítása során.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.