<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa az egyhetes betéti és hitel kamatlábak által határolt kamatfolyosó felső (hitel-) szélét emelte meg 100 bázisponttal. Részleteket az MNB alelnöke a 15 órakor kezdődő online sajtótájékoztatón árul el.

Hiába gyengült hétfőn a forint az euróval szemben egészen a 400-as szintig, majd azt követően ugyan korrigált, de még most is a 389-es szintet közelíti, az MNB monetáris tanácsa nem nyúlt a 3,4 százalékos alapkamathoz. Igaz, a mai ülés nem volt kamatdöntő, arra, előre meghirdetetten, csak két hét múlva, március 22-én kerül sor.

Ám azért valamit mégis tett a tanács. Az egynapos és egyhetes fedezett hitelek kamatát 100 bázisponttal, 6,4 százalékra emelte, miközben az egynapos jegybanki betétek kamatát 3,4 százalékon hagyta. Ezzel a rövidebb lejáratú bankközi kamatok kordában tartására szolgáló kamatfolyosó 2-ről 3 százalékosra bővült.

A döntés indoklását Virág Barnabás, az MNB alelnöke a 15 órakor kezdődő online sajtótájékoztatóján ismerteti, amelyről lapunk tudósít majd.