3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Románia lőszert, katonai felszereléseket, üzemanyagot, élelmiszert, vizet és gyógyszert küld Ukrajnának, a katonai és civil kórházai pedig készen állnak az ukrán sebesültek fogadására.

Ezt a bukaresti kormány szóvivője jelentette be vasárnap.

Dan Carbunaru elmondta: az első - gyógyszereket és egészségügyi felszereléseket tartalmazó - szállítmány már megérkezett Ukrajnába, a mostani, mintegy hárommillió euró értékű segélycsomagról vasárnapi ülésén döntött az ukrajnai háborús helyzet miatt Bukarestben felállított egyesített munkacsoport.

 Az ukrán fegyveres erők önkéntes területvédelmi egységének tagjai gyakorlatoznak egy kijevi parkban 2022. január 22-én. (Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij)
Az ukrán fegyveres erők önkéntes területvédelmi egységének tagjai gyakorlatoznak egy kijevi parkban 2022. január 22-én. (Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij)

A román védelmi minisztérium közlése szerint

Románia logisztikai segítségként küld Ukrajnának lőszert, kétezer védősisakot és kétezer golyóálló mellényt, amelyre a február 24-én kezdődött orosz támadás elhárításához van szükség.

A bukaresti védelmi tárca is megerősítette: Románia mind a 11 katonai kórháza készen áll arra, hogy ellátásban részesítse az ukrán sebesült katonákat.

Vasárnap délben Nicolae Ciuca miniszterelnök jelenlétében megnyitották a bukaresti katonakórház véradó-központját: itt minden nap 8 és 14 óra között jelentkezhetnek azok az önkéntes véradók, akik a sebesültek ellátása érdekében akarnak vért adni.

A kormányszóvivő beszámolt arról is, hogy

az orosz-ukrán fegyveres konfliktus kezdete óta szombat éjfélig mintegy 47 ezer ukrán állampolgár érkezett Romániába, és csaknem 23 ezren már elhagyták az országot.

Eddig 102 ukrán állampolgár kért menedéket Romániában, őket a - menedékjogért folyamodott migránsoknak elhelyezést biztosító - bevándorlási hivatal befogadó központjaiba irányították, amelyekben jelenleg a férőhelyek csaknem 58 százaléka foglalt.

Mivel a határátkelőkön - főleg a bukovinai Szeretvásáron - jelentős torlódás alakult ki és megnőtt a várakozási idő, a román fél megállapodott az ukrán határrendészettel, hogy a román mentősök segítenek az időseknek, gyerekeknek és várandós nőknek gyorsabban átjutni a határon.

A katasztrófavédelem (IGSU) Szeretvásáron és a máramarosszigeti határátkelő közelében is 30 sátorból álló mobil menekülttábort üzemelt be, egy harmadikat pedig a Duna-delta térségében, az isacceai határátkelőnél készülnek felállítani.

Szeretvásárra pedig 16 mikrobuszt küldött az erdélyi megyékből, hogy segítsék a háború elől menekülő ukrán állampolgárok szállítását.

A kormányszóvivő elmondta: a bukaresti kormány által szombaton beüzemelt segélyvonalon az első néhány órában több mint 1200 felajánlás érkezett a román állampolgárok és önkéntes szervezetek részéről, akik, illetve amelyek élelmiszerrel, gyógyszerrel, szállással vagy szállítással készek segíteni a háború elől menekülő ukrán állampolgárokat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!