<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A Nyugatnak határozott és egységes választ kell adnia az ukrajnai orosz hadműveletre, Ukrajnát erőteljesebben kell támogatni, különösen fegyverszállításokkal - hangsúlyozta Andrzej Duda lengyel elnök a Bukaresti Kilencek (B9) nevű csoport pénteki varsói államfői csúcstalálkozóját megnyitó beszédében.

Ukrajna orosz megtámadása után fontos kimutatni a kelet-közép-európai közösség egységét, mert a régió ma nagyon odafigyel arra, ami "a mindnyájunk számára testvéri Ukrajnában" történik - hangoztatta a lengyel elnök. Mint fogalmazott, csütörtökön a "nagy háborúnak 1945 óta nem látott démonjai" tértek vissza Európába. Az Ukrajnából érkező háborús képekért csakis "a putyini Oroszország" a felelős - jelentette ki Duda, aki szerint az ukrajnai háború tétje az egész euro-atlanti biztonsági rendszer.

"Európában már elfelejtettük, mi is a háború" - folytatta, hozzátéve: "sajnos a gazdag európaiak nyugodt álma, megengedő viszonyuk Oroszország folyamatos fegyverkezéséhez" olyan helyzethez vezetett, hogy csütörtökön "teljesen új valóságban ébredtünk fel". A NATO keleti szárnyán fekvő országoknak nem szabad megelégedniük "a brutális orosz támadás passzív elítélésével", hanem konkrét lépésekhez kell folyamodniuk - hangoztatta a lengyel elnök.

Egyetértett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentésével, miszerint a nyugati segítség hiányában a háború hamarosan "más országok ajtaján is kopogtatni fog". E szavakat a térségbeli országoknak másoknál jobban meg kell érteniük - utalt Duda a 20. századi szovjetorosz uralomra Közép- és Kelet-Európában. Úgy vélte: az orosz elit "csakis az erőszak nyelvét érti, mert így működött a cári, majd a kommunista Oroszország, és ma a putyini Oroszország is". Duda szerint eljött az ideje, hogy "szintén ezt a nyelvet használva" a térség országai egymással szolidárisan "szóljanak az oroszokhoz". A Nyugatnak "határozott, egységes, az egész euro-atlanti közösség által érvényesítendő" választ kell adnia Oroszországnak - szorgalmazta a lengyel elnök. "Erőteljesebben kell támogatnunk Ukrajnát, különösen fegyverszállításokkal" - jelentette ki.

A találkozón részt vesz Ursula von der Leyen is. Az Európai Bizottság elnöke a Twitter közösségi honlapján azt írta: a B9 csoport országai évtizedekkel ezelőtt "széttörték a szovjet megszállás bilincseit". Ma pedig Európa elszánt arra, hogy "barbár cselekedeteiért" felelősségre vonja Moszkvát, és minden lehetséges módon támogassa az ukrán nemzetet - áll a bejegyzésben. A kelet-közép-európai NATO-tagállamokat egyesítő B9 formátum tagjai: Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország, Románia és Bulgária. Magyarországot a csúcstalálkozón Áder János köztársasági elnök képviseli.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.